Nyersen ehetetlen, megfőzve viszont a legfinomabb ez a magyar gyümölcs

2025. január 11.

Rendkívül egészséges, változatos formában hasznosítható a konyhában és nagyon finom – de csak miután megfőztük.

Az aranyló színű, illatos birs gyümölcsét évezredek óta ismeri az emberiség. Ázsiából származik, de mára a világ számos részén termesztik. A birset már az ókorban is termesztették, gyümölcsét pedig számos kultúrában szentnek tartották. A görög mitológiában például Aphroditénak, a szerelem istennőjének szent fája volt. A középkorban pedig gyakran használták gyógynövényként, hiszen számos előnyös egészségügyi hatása ismert. A birslevet köhögés és torokfájás esetén is ajánlják. Fogyasztása erősíti az immunrendszert, jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, és segít a fogyásban.

A gyümölcs nyersen kemény, fanyar és kissé keserű ízű, ezért ritkán fogyasztják így – olvasható az Agrárszektor oldalán. Ha viszont, mint írják, megfelelő hőkezelésnek vetjük alá, például sütjük, főzzük vagy lekvárt készítünk belőle, akkor íze teljesen megváltozik: édes, illatos és zamatos lesz. A birs nagy mennyiségben tartalmaz keményítőket és tanninokat. Ezek az anyagok adják a gyümölcsnek fanyar, összehúzó ízét és kemény állagát. A hőkezelés során ezek az anyagok átalakulnak, így a birs íze sokkal kellemesebbé válik. Ez a gyümölcs gazdag A-vitaminban, C-vitaminban, káliumban és élelmi rostokban. Talán ez a faj az, a csak feldolgozva használható gyümölcsök közül, ami lehet, hogy megszokásból, de még megtalálható a házi kertekben.

Feldolgozási módjai közül legegyszerűbb, ha birs kompót készül belőle, de befőtteknek és lekvároknak is kiváló alapanyaga (akár más gyümölcsökkel házasítva is). Magas pektin tartalma miatt jól szilárdul, ezért könnyű vegyes gyümölcssajtot, vagy tisztán, akár dióval gazdagított birsalmasajtot készíteni belőle. Gyümölcsbor és pálinka is készülhet belőle, nem is akármilyen. A Nemzeti Pálinkakiválóság Program 2024-es versenyén például egy birspálinka is elismerésben részesült.

Címlapfotó: Jason Briscoe / Unsplash