Van a konyhánkban egy vágóeszköz, ami jobb, mint a kés!
Egyáltalán nem minden vágáshoz a kés a legalkalmasabb eszköz.
A The Daily Meal beszámolója szerint a legtöbb professzionális konyhában az olyan kényes és puha alapanyagok feldarabolására, mint például a vaj, kés helyett tésztakaparót használnak. A tésztakaparó egy olyan – általában fémből készült – konyhai eszköz, amelynek ugyan van éle, de az meglehetősen tompa. Elsősorban a nyers tészta kezelésére, porciózására szolgál, de gyakran használják a vágódeszkák tisztítására is. Kialakítása miatt ideális a vaj felkockázására – ez főként akkor szükséges, ha az egyenletes olvadás a cél.
Hozzá kell tenni, hogy egy tompa késsel való aprítás alapesetben rendkívül veszélyes, de a tésztakaparó ily módon történő használata teljesen biztonságos. Az enyhe nyomás ugyanis éppen elég erőt fejt ki ahhoz, hogy könnyedén feldarabolja a puha vajat. Ráadásul a használatával meghosszabbítjuk az egyébként éles késünk élettartamát is.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Danilo Rios / Unsplash