Tolonganak az emberek a képen látható finomságért! De vajon mi ez?

2023. november 14.

2023 egyik legnagyobb slágere a képen látható ételkülönlegesség.

Croissant-okat a legtöbben láttunk már: a kifli alakú, édes és sós ízben is elérhető péksütemények számos pékség kirakatában csábítják a járókelőket. A legújabb őrület nyomán viszont egy teljesen más formában köszönnek vissza a leveles finomságok.

A kocka alakú croissant-oknak bár ugyanolyan íze van, mint a klasszikus verziónak, első látásra kétségkívül próbára teszik az emberek realitásérzékét.

Első látásra talán bonyolultnak tűnhet a kockaforma megvalósítása, a valóságban a hozzájuk használt technika nem nagyon különbözik a tradicionális elkészítési módszertől. A két recept teljesen megegyezik, a különbség mindössze annyi, hogy míg a hagyományos kiflikhez feltekerik a tésztát, addig a szögletes verzióhoz kockákra szeletelik azt, és a darabokat egymásra pakolják.

Ahhoz, hogy a kocka formát a sütőben is megtartsa a tészta, általában egy egyenes falú serpenyőt használnak. Ugyanilyen eredmény érhető el akkor is, ha a sütőben a croissant-okat egy kocka alakú formákban hagyjuk kelni, majd ugyanezekben a formákban sütjük tovább.

Ki találta fel a kocka croissant-t?

A TikTok-on terjedő videók alapján azt gondolhatjuk, hogy a croissant kockákat a londoni Le Deli Robuchon találta fel. Valójában ők csupán a népszerűsítésében játszottak szerepet. A koncepció még 2018-ban körvonalazódott Bedros Kabranian fejében. A többszörösen kitűntetett svéd cukrász még a Fine Dining Loversszel osztotta meg elképzelését, mondván, egy ideje már azon töri a fejét, hogyan tudná megreformálni az ikonikus péksüteményt.

A croissant kockák megszületéséhez a cukrász kínai utazása járult hozzá. Itt fedezte fel Kabranian a kockákhoz használt sütőformát. Kísérletek sokaságát követően végül megalkotta az internet legújabb kedvencét. Ezek a megosztások jutottak el Le Deli Robuchonhoz, akik a készítésbe és árusításba 2023 elején vágtak bele. Azóta a „Le Cube Robuchon” néven futó croissant kockák világszerte hatalmas népszerűségre tettek szert – számol be a trendről a dailymeal.

Különbözik valamiben a két sütemény?

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Le Deli Robuchon London (@ledelirobuchonlondon) által megosztott bejegyzés

A két termék javarészt megegyezik, ám – a formán kívül – van egy kis különbség közöttük. A hagyományos elkészítési mód alkalmazása során egyedül a croissant alja érintkezik a serpenyővel. A kockás verzió esetében azonban nem csupán egy, hanem három oldal is hozzáér a formához, így ezeknek sokkal ropogósabb lesz a külső része, mint kifli alakú társaiknak.

Ezen kívül a két verzió fogyasztási, felszolgálási módja is eltér. Míg a tradicionális croissant-okat gyakran ízesítés nélkül is szokták fogyasztani, addig a kockákat általában valamilyen mártás vagy puding társaságában tálalják. Néhányan pedig egészen addig elmentek, hogy a rétegeket szétbontva, szendvics formában formájában fogyasztják.

A kocka croissant itthon még nem elérhető, a pompás péksüti klasszikus változatából azonban nincs hiány. Egy-egy cikkben gyűjtöttük össze a legjobb budapesti és vidéki lelőhelyeket.

Címlapfotó: Cavegirlphotography / Unsplash