Magyar, Európában imádják, mi viszont csak évi 24 dekát eszünk belőle, mi az?

2024. március 14.

Nagyon egészséges, ezért is nagy sztár Olaszországban, itthon viszont csökkent a fogyasztása.

Közeledik a húsvét, ami mindig nagy lökést ad a hazai élelmiszer-fogyasztásnak. Az ilyenkor népszerű termékek, a sonka és a tojás mellett sok helyen bárányhús is kerül az asztalra. Bár az utóbbi években már jobban eloszlik egész évben a hazai bárányfogyasztás, becslések szerint még mindig húsvét adja az évi teljes fogyasztás 35-40 százalékát – mondta az Agrárszektornak Kukovics Sándor, a Juh Terméktanács ügyvezető igazgatója.

A szakember szerint a koronavírus-járvány következményeként visszazuhant a vendéglátó-szektorban a kereslet. Az egy főre jutó hazai fogyasztás manapság 24 deka körül alakul a korábbi 35-38 deka helyett. A hazai vágóbárány mintegy 80-85 százaléka élő vágó exportra kerül. Csaknem 20 országba (főként Európába) kerül Magyarországról vágóállatok és bárányhús, illetve juhhús. Az egyik legfontosabb piacunk Olaszország.

Pedig a bárányhúst érdemes lenne minél nagyobb arányban beépíteni az étrendbe. Magas a fehérjetartalma és a közhiedelemmel ellentétben alacsony a zsírtartalma. Gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, ráadásul könnyen emészthető. A bárány tartása a fenntartható állattartások közé tartozik.

Ha nem mernénk nekiállni a bárányhús otthoni feldolgozásának, akkor is meg tudjuk kóstolni. Ebben a CIKKBEN ajánlottunk olyan Budapesten működő török éttermet, ahol többek között bárányhúsos is ételeket tartanak az étlapon. Érdemes kipróbálni.

Címlapfotó: Dan DeAlmeida / Unsplash