Felejtsük el a tejfölt és a tejszínt, az igazán mennyei krémleves mással készül

2023. január 20.

Azt gondolnánk, a krémleves krémességét biztosító klasszikus hozzávalókat nehezen lehet helyettesíteni. Pedig nem: bőven van választékunk.

A forró, gazdag, krémes levesek különösen jól esnek a téli hónapokban. A krémes állagnak az egyik fő összetevője a tejföl, ami megbonyolíthatja az elkészítésüket. És nem csak a vegán étrenden élők körében, mert a tejfölből a laktózérzékények is csak a speciális laktózmenteset fogyaszthatják

Titkos krémleves az Instagramról

Szerencsére a Kitchn oldala talált az Instagrammon egy olyan receptet, ami lehetővé teszi, hogy tejföl nélkül is krémes levest készíthessünk. Az avocado_skillet Instagram-oldalán egy krémes édesburgonyás pirospaprikás leves receptjét nézhetjük meg. Kristi – az oldal szerzője – megosztotta, hogy mi az, ami krémessé teszi a leveseket tejszín vagy tejföl használata nélkül is. Az általa bevetett titkos összetevő nem más, mint a dióvaj. Kristi hozzátette: személyesen a mandulavaj a kedvence a levesekhez, de bármelyik magvaj működhet, ízlésünk szerint kísérletezzünk bátran a konyhában.

Ha rögtön el is készítenénk a videóban megosztott édesburgonyalevest, azt az alábbiak szerint tehetjük meg.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kristi | Food & Wellness (@avocado_skillet) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók

  • 250 gramm felkockázott édesburgonya
  • egy kaliforniai paprika
  • egy felnegyedelt édes vöröshagyma
  • egy gerezd fokhagyma
  • 1 liter zöldség alaplé
  • 50 gramm mandulavaj
  • szárított kakukkfű szárított rozmaring, élesztő, só, kurkuma, fekete bors és egy fél citrom leve

Így készül

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra, és amíg melegszik, helyezzük a felkockázott édesburgonyát, fokhagymát, piros paprikát és hagymát egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
  2. Süssük körülbelül 45 percig, amíg minden megbarnul.
  3. Tegyük az összes hozzávalót turmixgépbe és turmixoljuk őket addig, amíg sima és krémes állagot kapunk.  
  4. Öntsük ki egy tálba és tálaljuk kenyérrel, vagy csak fogyasszuk magában.

És ha már leves a hideg napokon: ebben a cikkünkben egy francia krémleves receptjét mutattuk be, ami szintén remek választás lehet télen. Ha pedig valaki nem csak a magvajakkal kísérletezne, hanem elkalandozna az alkoholok világába is, annak itt mutattunk 6 receptet a levestől a desszertig. Ezek közös jellemzője, hogy mindegyikhez kell valamilyen finom ital.

Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: Elena Leya / Unsplash