Felejtsük el a tejfölt és a tejszínt, az igazán mennyei krémleves mással készül
Azt gondolnánk, a krémleves krémességét biztosító klasszikus hozzávalókat nehezen lehet helyettesíteni. Pedig nem: bőven van választékunk.
A forró, gazdag, krémes levesek különösen jól esnek a téli hónapokban. A krémes állagnak az egyik fő összetevője a tejföl, ami megbonyolíthatja az elkészítésüket. És nem csak a vegán étrenden élők körében, mert a tejfölből a laktózérzékények is csak a speciális laktózmenteset fogyaszthatják
Titkos krémleves az Instagramról
Szerencsére a Kitchn oldala talált az Instagrammon egy olyan receptet, ami lehetővé teszi, hogy tejföl nélkül is krémes levest készíthessünk. Az avocado_skillet Instagram-oldalán egy krémes édesburgonyás pirospaprikás leves receptjét nézhetjük meg. Kristi – az oldal szerzője – megosztotta, hogy mi az, ami krémessé teszi a leveseket tejszín vagy tejföl használata nélkül is. Az általa bevetett titkos összetevő nem más, mint a dióvaj. Kristi hozzátette: személyesen a mandulavaj a kedvence a levesekhez, de bármelyik magvaj működhet, ízlésünk szerint kísérletezzünk bátran a konyhában.
Ha rögtön el is készítenénk a videóban megosztott édesburgonyalevest, azt az alábbiak szerint tehetjük meg.
Hozzávalók
- 250 gramm felkockázott édesburgonya
- egy kaliforniai paprika
- egy felnegyedelt édes vöröshagyma
- egy gerezd fokhagyma
- 1 liter zöldség alaplé
- 50 gramm mandulavaj
- szárított kakukkfű szárított rozmaring, élesztő, só, kurkuma, fekete bors és egy fél citrom leve
Így készül
- Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra, és amíg melegszik, helyezzük a felkockázott édesburgonyát, fokhagymát, piros paprikát és hagymát egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Süssük körülbelül 45 percig, amíg minden megbarnul.
- Tegyük az összes hozzávalót turmixgépbe és turmixoljuk őket addig, amíg sima és krémes állagot kapunk.
- Öntsük ki egy tálba és tálaljuk kenyérrel, vagy csak fogyasszuk magában.
És ha már leves a hideg napokon: ebben a cikkünkben egy francia krémleves receptjét mutattuk be, ami szintén remek választás lehet télen. Ha pedig valaki nem csak a magvajakkal kísérletezne, hanem elkalandozna az alkoholok világába is, annak itt mutattunk 6 receptet a levestől a desszertig. Ezek közös jellemzője, hogy mindegyikhez kell valamilyen finom ital.
Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: Elena Leya / Unsplash