Különleges portói bor jelent meg a világ egyik leghíresebb pincészetétől

2022. október 21.

Különleges portói bor válogatással rukkolt elő a pincészet megalapításának 200. évfordulójára.

William Graham és testvére John Graham textilkereskedőkként kerültek Portóba a 19. század első felében. Amikor egyik portugál ügyfelük megszorult, pénz helyett 27 hordó portói bor volt a fizetség. A testvéreknek annyira megtetszett az ital, hogy elhatározták, skót létükre ők fogják elkészíteni a legjobb portóit.

Így kezdődött 1820-ban a Graham’s, vagyis a világ egyik leghíresebb erősített borral foglalkozó pincészetének története. A bicentenárium 2020-ban lett volna esedékes, ám a Covid miatt végül 2022-ben került sor az ünneplésre. Ennek legfontosabb eseménye a Graham’s bicentenáriumi kollekció kiadása. A gyűjtemény 12 múzeális palackot tartalmaz, külön erre az alkalomra tervezett szekrény is jár hozzá. A szekrény, fenntartható erdőgazdálkodásból származó ritka santos rózsafából készült, a palackok mellett jut hely benne egy decanternek, dugóhúzónak és a brit dizájner Richard Brendon által tervezett poharaknak is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Graham’s Port (@grahams_port) által megosztott bejegyzés

Természetesen maguk az italok is különlegesek. A 12 üveg fele-fele részben tartalmaz klasszikus évjáratos bort illetve szintén évjáratos Tawny portóit. Olyan nagy évjáratok tételei is bekerültek, mint 1963, 1994 és 2011.

A bicentenáriumi kollekcióból mindössze 30 készült, az első decemberben a Christie’s aukciós háznál kerül kalapács alá. A licit 25 ezer fontról, vagyis megközelítőleg 12 millió forintról fog indulni. A maradék huszonkilenc csomagra jövő év januárjától vesznek fel rendelést. Az újdonságról beszámoló Decanter arról nem tesz említést, túljelentkezés esetén kik vásárolhatják meg a különlegességet.

Címlapfotó: Bruno Martins / Unsplash