A tökéletes hagymaleves elkészítésénél nem a hagyma a kulcs
A francia hagymaleves remek választás lehet a hideg téli napokon. De miképp készíthetjük el tökéletesen? Mutatjuk!
Hozzávalók
A klasszikus francia hagymaleves csak néhány egyszerű hozzávalót igényel. Legyen kéznél hagyma, alaplé, bor, Worcestershire-szósz és pár fűszer. Plusz egy kis szeletelt bagett és sok-sok sajt.
Milyen hagymát szeret a francia hagymaleves?
A klasszikus recept szerint vöröshagyma kell hozzá, de bármilyen típusú hagyma kombinációjával is isteni finom.
Milyen sajt kerül bele?
A Gruyere sajt a hagyományos választás, de természetesen óriásit hibázni itt sem lehet. Lényeg, hogy ne sajnáljuk belőle a sajtot!
Milyen bort válasszunk?
Bár a bor nem kötelező elem, mégis olyan mély ízvilágot kölcsönöz a levesnek, ami miatt hiba lenne kihagyni. (Ide kattintva mindenki megértheti, miért kell a bor bizonyos receptekbe.) Első sorban száraz fehérbor jön szóba, használhatunk sauvignon blanc-t, chardonnay-t. Az igazán bevállalósak és újítók viszont nyugodtan kipróbálhatják vörösborral, például merlot-val vagy pinot noirral.
A jó francia hagymaleves három alapvető titka
- Alaplé: hagyományosan marhahúslevesből készül. Ha az embernek van otthon maradék marhahúslevese vagy éppenséggel ideje, hogy a semmiből újat készítsen, mindenképp érdemes a hagymalevesre szánni. Egy jó alaplé szíve-lelke a levesnek.
- Hagyma: a hagyma megfelelő karamellizálása kritikus fontosságú. A francia hagymaleveshez nem elég a gyors párolás vagy akár az aranybarnára sütés. Ezeknek a hagymáknak teljesen karamellizálódniuk kell a legmélyebb szín és íz érdekében.
- Idő: ehhez a leveshez időre és türelemre van szükség. Megéri! A megfelelően karamellizált hagyma körülbelül 40 perc alatt készül el. Ezután még sokáig párolódik az alaplében. Ha bárhol is próbálunk spórolni az idővel, akkor nem kapunk tökéletes eredményt. A jó hír azonban az, hogy a főzés nagy részében nem kell semmit se csinálnunk, és nem kell végig a tűzhely mellett őrködni.
Címlapfotó: sheri silver / Unsplash