2 apró jel, ami arra utal, hogy méreg jutott a krumpliba
A romlott krumpli elfogyasztása enyhe esetben is fejfájást és hányást okoz, ezért jobb megelőzni.
A sokáig melegben, fényben tárolt krumpli kicsírázhat. Maga a gumó még nem lesz ettől mérgező, ám a csírát mindenképpen el kell távolítani. A csíra a szolanin nevű toxikus vegyültet tartalmazz, ami fejfájást, hányást és egyéb emésztési zavart okozhat.
Nagyobb a baj, ha pucolás közben a krumpli eltávolított héja alatt zöld gumóra bukkanunk. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a zöldségben megjelent az úgynevezett glikoalkaloid vegyület is, ami szintén káros az egészségre. Nem csak zöldülést okoz, de kesernyés ízt is.
A szakértők azt javasolják, aki igazán biztosra akar menni, az ne használja fel a kicsírázott, zöldes krumplit. De ha mégis, nagyon-nagyon körben vágjuk ki ezeket a nemkívánatos részeket.
Ha viszont jó a krumpli, semmi akadálya annak, hogy készítsünk belőle például egy jó görög sült krumplit.
Címlapfotó: Lars Blankers / Unsplash