chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedesszertemailfacebookfilterhalinstagrammarha-vadminusphoneplussajtsalatasearchsertesstarszarnyastengeri-eteltiktokvincewishlist-activewishlist-inactive

20 millió megtekintésnél jár ez a sült krumpli recept

2024. március 09.

A tökéletesen ropogós, arany barnára sült krumpli lépésről-lépésre.

A Hamu és Gyémánt talált rá Jeremy Scheck TikTok-felhasználó népszerű ropogós sült krumpli receptjére, amit mostanáig közel 20 millióan néztek meg és 1,7 millió lájkot gyűjtött be. Nem csoda, mert a férfi módszere pedig okos és hihetetlenül finom. Az egyik kulcs a megfelelő krumpli kiválasztása. Alacsonyabb keményítőtartalmuk és vékonyabb héja miatt a viaszos burgonya tökéletesen ropogósra sül a sütőben, miközben a belseje puha marad. Ezért lehetőleg válasszunk sütni vagy salátába való krumplit.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jeremy Scheck (@scheckeats) által megosztott bejegyzés

1. lépés

Ha nyers burgonyadarabokat dobunk a már forrásban lévő vízbe, akkor a külső részük pépes lesz, mielőtt a belsejük megfőne. Ha hideg vízzel kezdjük, ez nem fordulhat elő, mert így a burgonya egyenletesen fő meg. Ha a burgonyák nagyon eltérő méretűek, vágjuk fel kisebb, egyforma darabokra. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy egyenetlenül főjjenek meg. Ne sajnáljuk a sót, a víznek szuper sósnak kell lennie, hogy a burgonya magába szívja, és ízletes legyen.

2. lépés

Folyamatosan figyeljük, majd villával teszteljük a puhaságot. Ha elkészült, szedjük ki, szárítsuk meg, majd nyomkodjuk össze egy kicsit, hogy növeljük a sütő forró, száraz hőjének kitett felületet.

3. lépés

Nem követelmény, de ez az egyik kedvenc sütési trükkje Schecknek, hogy a burgonyát egy már felforrósított tepsiben süti. Ettől valódi sült, barna színe lesz. Bárhogy is legyen, sütés előtt (már a tepsiben) a krumplit alaposan locsoljuk vagy kenjük meg olajjal, illetve zsírral.

4. lépés

Sütés előtt mindenképpen menjen még rá friss rozmaring, pici paprika, fokhagymapor, fekete bors, oregánó, kakukkfű és egy kis tengeri só. Bár ez sok fűszerezés, a recept megálmodója szerint jól áll neki.

5. lépés

Süssük 220 fokon, amíg a krumpli ropogós és kívülről világos aranybarna nem lesz. Amikor 90 százalékosnak tűnik, kapcsoljuk ki a sütőt, de hagyjuk a sütőben a burgonyát még 10 percig állni, hogy extra ropogós legyen.

A recept akkor is kiválóan működik, ha a krumplit kicseréljük erre a finomságra:

Címlapfotó: engin akyurt / Unsplash