6 gyümölcs, amiről sose gondolnánk, de a szobában is megterem

2024. május 19.

Termést hozó gyümölcsfa a szobában? Könnyebb, mint gondolnánk! Ráadásul akár legnagyobb kedvenceink is beköltöztethetők a lakásba.

Első hallásra talán nehéz elhinni, de a lakásunkat könnyen gyümölcsöskertté változtathatjuk. Ennek számos előnye van. Olcsóbb a saját termesztés, mint a bolt, garantáltan ellenőrzött helyről (és ellenőrzött körülmények közül) származik az adott gyümölcs és látványnak sem utolsó a növény rajta a terméssel. A lifehacker.com.au 12 olyan gyümölcsöt szedett össze, ami elvileg szobában is megterem. Több olyan is van közöttük, amiről sosem gondoltuk volna. Sőt, olyan kedvencek is találhatók a listán, amikről a legtöbben nem is tudják, hogy valójában gyümölcsök.

Füge

A közönséges füge (ficus carica vagy petite negra) gyorsan, már 30 centiméter magasság elérése környékén, termőre fordul. Cserében 100-150 centiméter körül van a növekedés felső határa (persze ez a cserép méretétől is függ), maga a gyümölcs ugyanúgy be tud érni, mint a kertben. A növény ellenáll a kártevőknek és jól tűri a szárazságot. Két „törődést” viszont nagyon meghálál: ez a metszés, illetve a páratartalom.

Kajszibarack

A törpe Moorpark kajszibarack szintén szobanövény (is). Magról is indítható, akkor viszont évekbe telik, míg termőre fordul. Érdemesebb kész „fát” venni belőle és azt cserépbe ültetni. Rendszeresen metsszük, különben túl nagyra nő, még állandó visszavágás mellett is elérheti a 2 métert. Mindig legyen nedves a földje és érje sok napfény.

Banán

Gyakorlatilag minden banán megél a szobában, de nem minden növény hoz termést. A törpe Cavendish igen. Magról 1-2 év alatt eljuthatunk idáig, ha kifejlett növényt vásárolunk, még ennyi időre sincs szükség. Bármelyiket választjuk, rengeteg öntözésre lesz szükségünk, ráadásul úgy, hogy néha hagyni kell kiszáradni a földet. Trópusi gyümölcsről lévén szó a napfényt is nagyon szereti.

Olíva

Első tisztázandó dolog: az olíva az olajfa termése, tehát gyümölcs. Nagyon sokféle fajtája létezik, ezek közül a francia Picholine-nal érdemes kísérletezni a lakásban. Komoly gondoskodás nélkül is szaporán fog teremni. Egy dolgot biztosítsunk számára: minden nap pár órát érje őt a napfény. Télen se ijedjünk meg, amikor „tetszhalott” állapotba kerül, szereti átaludni a hideg évszakot. Nem rossz dolog, ha garantáltan mindig van otthon a folyékony aranyból – ebben a cikkben azt is megírtuk, miért.

Kávé

A kávé is gyümölcs, ráadásul „szobagyümölcs”. Ahhoz persze, hogy meg is ihassuk a termést, a leszüretelt babot még áztatnunk, szárítanunk, pörkölnünk és darálnunk is kell majd. Ha erre is fel vagyunk készülve, akkor válasszuk a coffea arabicát. Ne tegyük ki direkt napfénynek a cserjét, mert megégnek a levelei.

Avokádó

Az avokádó is gyümölcsök közé tartozik, viszont nem olyan egyszerű belevágni a termesztésébe. Magról indítva ugyanis, ha szárba is szökken, szinte kizárt, hogy termést hozzon. Vásároljunk inkább kifejlett növényt, a bevezetőben említett cikk a „day” fajtát javasolja. Még utána is türelemre lesz szükségünk, hogy megjelenjen 1-2 avokádó a növényünkön. Cserében nincsenek túlzottan nagy igényei.

Címlapfotó: Brienne Hong / Unsplash