Nyár a tányéron: így készül az eredeti görög sült krumpli

2024. június 19.

Pillanatok alatt összeállítható, önálló fogásként is megállja a helyét. A görög sült krumpli garantáltan nagy siker lesz!

A görög konyha egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy rendkívül egyszerű. Ezt a kijelentést kiválóan alátámasztja a balkáni ország – ezúttal a the kitchn oldalán bemutatott – citromos sült krumplija, amely szinte egyből hellászi nyarat varázsol a tányérunkra. Önálló nyári fogásként is megállja a helyét, de sült halak és csirke mellé szintén kiváló választás.

Görög sült krumpli

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli. (Amennyiben van rá lehetőségünk, mindenképp Yukon arany burgonyát válasszunk, ezzel a krumplifajtával érhetjük el ugyanis legkönnyebben azt a textúrát, amit egy tepsis sült krumplinak hoznia kell: belül krémes és puha, míg kívül ropogós.)
  • 2 nagyobb citrom
  • olívaolaj
  • csirkealaplé

Így készül

  1. A krumplikat hámozzuk meg, majd vágjuk fel őket nagyobb hasábokra. Ezt követően egy tálban keverjük össze a két citrom levét, a csirkealaplevet, egy kevés fokhagymát, szárított oregánót, sót és borsot.
  2. Ha ezzel megvagyunk, ezt a „páclevet” öntsük a tepsibe helyezett krumplira, majd az étel mehet is az előmelegített sütőbe. A burgonyát a sütés első 30 percére takarjuk le fóliával. Ez a lépés biztosítja, hogy a burgonyaszeletek ne csak megsüljenek, de középen puhuljanak is.
  3. A sütés utolsó szakaszában távolítsuk el a fóliát – így süssük még nagyjából 10 percig.
  4. Ha igazán ropogós szélű krumplit szeretnénk, erre az időre állítsuk a sütőt grillezésre (légkeverésre).

Címlapfotó: Karyna Panchenko / Unsplash