A krumplipüré elkészítése fele annyi idő lesz ezzel a szuper módszerrel!

2022. december 16.

A krumplipüré számos módon elkészíthető. Létezik azonban egy univerzális módszer, amivel függetlenül a recepttől lefelezhetjük a főzési időt.

A legtöbb krumplipüré recept ugyanúgy kezdődik. A krumplikat apróbb, 3-4 centiméteres darabokra kockázzuk, majd forrásban lévő vízben addig főzzük őket, amíg villával könnyen pépesíthetővé válnak. Mindez nagyjából 20 percet vesz igénybe, de a Cook’s Illustrated cikke bemutatta, hogy ennek az időnek a felét is le lehet faragni. Ehhez nincs más dolgunk, mint a burgonyát jóval apróbb, kerek szeletekre szeletelni.

Ha jobban belegondolunk, a lépés kifejezetten kézenfekvő. Egy vékonyabb darab birgonya gyorsabban megfő, mint egy vastagabb. Ráadásul az egyenletes, kerek szelet egyenletesebben fő, mint a szabálytalanul kockázott. És ha ez még nem lenne elég: a szabályosabb szeletek kevesebb helyet foglalnak el. Ez azt is jelenti, hogy kisebb edényt és kevesebb vizet használunk (csak annyi vízre van szükségünk, hogy ellepje a burgonyát). A kevesebb víz pedig természetesen hamarabb felmelegszik.

A „szeletelős” trükk könnyen átültethető a saját receptünkbe, csupán máshogy kell a krumplikat darabolni. Ettől függetlenül érdemes kiemelni: ügyeljünk arra, hogy a gyorsaság ne menjen a minőség rovására, mert könnyen ragadós krumplipürét kaphatunk. Minél tovább főzzük a krumplit, annál több keményítőt szabadítunk fel, és annál valószínűbb, hogy ez a keményítő kocsonyássá válik és összeragasztja a pürét.

A vékonyra szeletelt burgonya nagyon gyorsan megfő, ezért a vizet semmiképp ne forraljuk, csak főzzük. Körülbelül 7 perc után már elkezdhetjük ellenőrizni a krumplikat. Ha a kés hegyével könnyen, ellenállás nélkül át tudjuk szúrni a burgonyák közepét, akkor kész is vagyunk.

Szűrjük le, majd folytassuk a pürésítést az általunk korábban bemutatott módon, és élvezzük a felgyorsított, de mégis tökéletes krumplipürénket!

Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: Anna Stampfli / Unsplash