Vince Magazin: novemberi lapajánló

2023. november 17.

A Vince Magazin novemberi lapszámában Etyektől Jerezig barangoljuk be Európát. Tesztszekciónk középpontjában az erősített borok állnak.

Tesztszekciónk középpontjában ezúttal az erősített borok állnak: Madeira, Marsala, sherry és természetesen az ebben a műfajban megkerülhetetlen portói került a borítészeink poharába. Ehhez kapcsolódóan hozunk mindent, amit az erősített borok műfajáról tudni kell. Utazás rovatunk célkeresztjében két, talán kissé alulértékelt borvidék áll: Jeruzalem és Oltrepò Pavese. Interjúzunk Rókusfalvy Palkóval, és Fausto és Marco di Vorával.

Erősített borok

A hűvösebb őszi napok beköszöntével, decemberre hangolódva egyre több időt töltünk el otthonunk kényelmében. A nagy gondolatok mellé természetesen járnak a nagy vörösök, de ugyanúgy járnak melléjük az erősített borok. Bortesztünkön ezúttal portóikat, sherryt, marsalát és madeirát is kóstoltunk, és ahogyan az ilyenkor lenni szokott, számos Vince-díj is kiosztásra került.

Azok számára, akik esetleg most ismerkednek az erősített borok műfajával, Kielmayer Kristian vendégszerzőnk szedi össze az alapvető tudnivalókat. Mi és hogyan készül, miért olyan sokszínű ez az iparág és hogyan szeressük meg: mutatjuk.

Kevésbé felkapott borvidéki úti célok

Jeruzalem szőlősorok
Fotó: Talabér Géza/Vince Magazin

Ráadásul mindkettő megközelíthető itthonról is, így aki egy laza őszi boros rendhagyó kirándulást tervez, ne is gondolkodjon másban. Jeruzalem borvidéke a szlovén-magyar határ túloldalán kezdődik, nagyjából ott, ahol az M7-es véget ér. Horizontális szerpentines Instagram barát szőlősorok, furmint és pinot noir ültetvények csábítják a borutazót. Ezekhez méltón társul a regionális konyha. Apró falvak, dombok ölelésében megbúvó szálláshelyek: Jeruzalemben minden adott, ami egy tökéletes, lelassulós hétvégéhez kell.

Ha viszont több napunk is van, irány a Piemont mellett fekvő Oltrepò Pavese, csak arra ügyeljünk, hogy üres csomagtartóval vágjunk útnak. A legfőbb szőlőfajta errefelé a pinot noir, amelyet csendes borként, és évjáratos pezsgőként is palackba töltenek az olaszok. Legyen szó kiemelkedő borászatokról, lenyűgöző gasztronómiai fogásokról: mutatjuk a legjobb helyeket.

Jóval több mint médiaszemélyiség

fiatal fiú a pincében pezsgős üveget tart a fény felé
Fotó: Hirling Bálint/Vince Magazin

Ha azt mondjuk Etyek, a válasz az, hogy Rókusfalvy. Az egykori médiaszemélyiség ma már kormánybiztosként egyengeti nemcsak Etyek, hanem az egész magyar bormarketing útját. Honnan indult a neve által fémjelzett birtok, mikor lett több egyszerű hobbinál, és hogyan kerül ebbe az egészbe bele az idén 30-at betöltő Rókusfalvy Palkó? Ő maga meséli el nekünk.

Ha pedig már szóba kerültek az ikonikus alakok: a Royal Tokaji nélkül ma már elképzelhetetlen a Tokaj-Hegyaljai borvidék. Ezúttal a boraikat mustráljuk, és kóstoljuk össze a LaBor Bistro elképesztő ételkölteményeivel. Vigyázat! Nem hagytuk ki az essenciájukat sem, ami szerintünk egyértelmű függőséget okoz.

Túl a bruschettán és a sima carbonárán

két ember beszáéget a kanapén
Fotó: Acsai Miklós/Vince Magazin

A főváros évek óta stabil gasztronómiai pontja a Fausto’s. Az étterem alapító tulajdonos, Fausto di Vora pedig készen áll, hogy átadja a stafétát: Marco di Vora bár tudatosan nem készült átvenni azt, az élet végül mégis a gasztronómia világában marasztalta. Étel- és életfilozófia a velük készített páros interjúnkban.

Vince a nagyvilágban

Tavasszal indítottuk útjára borvidéki kalandozásainkat, idén ősszel pedig egy felejthetetlen Kovács Nimród túrával fejeltük meg. Mutatjuk a beszámolót, hogy miért is érdemes legközelebb is velünk tartani.

A következő borvidéki kirándulás még várat egy kicsit magára, ami viszont nem, az a november 19-én érkező Vince Gála. Magazinunkban most hozunk minden tudnivalót, beleértve, hogy milyen mesterkurzusokkal, és milyen italokkal-ételekkel várjuk a nagyérdeműt.

A Vince Magazin novemberi lapszáma november 8-tól kapható országszerte, vagy megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól.