chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedesszertemailfacebookfilterhalinstagrammarha-vadminusphoneplussajtsalatasearchsertesstarszarnyastengeri-eteltiktokvincewishlist-activewishlist-inactive

Gyógylevesnek tartják csodás hatása miatt ezt az egyszerű, de nagyszerű ételt

2024. március 25.

Gyomorrontás, influenza vagy másnaposság ellen szokták enni – és persze azért, mert nagyon finom!

Vannak olyan ételek, amelyek gyógyító hatását nem biztos, hogy tudományosan bizonyítani lehet, mégis átmelegítik a testünket és a lelkünket. Ez pedig már önmagában gyógyír. Nem véletlen, hogy ezt a hagyományos, hihetetlenül gyorsan elkészíthető olasz ételt a köznyelvben egy gyógyszer nevével illetik.

Technikailag az olasz pastina szó bármilyen kis tésztaforma jelölhet, aminek átmérője körülbelül 1,5-2 milliméter. Emiatt sokféle alakban és sokféle néven létezik: a boltok polcain láthatjuk például kerek (acini di pepe, azaz „borsszemek”) és csillag alakú (stelline, azaz „kis csillagok”) változatát is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Gianna Nebbia | Recipe Developer (@onthebiasnyc) által megosztott bejegyzés

Mivel sokkal apróbb, mint a többi hagyományos tészta, a pastina konyhában betöltött szerepe közelebb áll a rizséhez. Szinte mindig levesbe főzik, esetleg a rizottóhoz hasonlóan készítik el, csirkehúslevessel, parmezánnal és néha tojással is összekeverve, hogy a lehető legkrémesebb legyen.

A pastina az olaszok számára igazi tradicionális „comfort food”. Olyan valami, amit mindenki szeret és fogyasztásakor otthonos, ismerős érzés fogja el. Nagyon gyakran „olasz penicillinnek” nevezik, mert nagyrészt akkor készítik el, ha valaki beteg. A nonnák, azaz a háziasszonyok szerint ugyanis minden panaszra gyógyír. Különösen gyakran kerül az asztalra gyomorrontás, influenza vagy másnaposság esetén. Ebből a szempontból egyébként egyáltalán nem áll távol a mi húslevessel kapcsolatos felfogásunktól. Főleg, hogy a pastina is olyan étel, amit a legtöbb olasz gyerekkorától kezdve rendszeresen fogyaszt.

Az Allrecipies szerint nagyon gyorsan elkészíthető. Mivel tényleg nagyon aprók a tésztaszemek, mindössze 15-20 perc alatt a tányérunkba kerülhet a leves egy egyszerűbb változata.

Pastina

Hozzávalók

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 250 ml darabos paradicsomkonzerv
  • 1 kg csirkemell (csont és bőr nélkül)
  • 60 gr apróra vágott hagyma
  • 60 gr kockára vágott sárgarépa
  • 60 gr kockára vágott zeller
  • 2 liter csirkealaplé
  • ½ teáskanál tengeri só
  • ¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 1 szárított babérlevél
  • 120 gr száraz acini di pepe tészta
  • 160 gr spenót, mángold vagy más leveles zöldség (opcionális)
  • 40 gr reszelt parmezán

Így készül

  1. Helyezzük a csirkét egy lábasba. Öntsük rá a csirkealaplé felét és főzzük, amíg fel nem forr.  Ezután csökkentsük a hőfokot, fedjük le és főzzük további 20 percig.
  2. Amíg fő, egy másik lábasban közepes lángon hevítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a hagymát, a sárgarépát és a zellert, majd dinszteljük 8-10 percig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
  3. Szedjük ki a csirkét az első lábasból, és tegyük félre. Szűrjük le a húslevest, majd öntsük rá a zöldségekre.
  4. Adjuk hozzá a maradék 1 liter alaplevet, a paradicsomot, a sót, a borsot és a babérlevelet, majd forraljuk fel.
  5. Keverjük bele a tésztát, majd alacsony lángon főzzük 15 percig.
  6. Vágjuk fel a csirkét falatnyi darabokra, és adjuk a leveshez.
  7. Keverjük bele a zöldeket, majd amint megfonnyadtak, tálaljuk a levest frissen őrölt borssal és sajttal megszórva.

Címlapfotó: Louis Hansel/ Unsplash