Adjunk pár cseppet a krumpli főzővizéhez, csodát fogunk látni

2023. július 16.

Tökéletes állagú és ízű lesz a krumpli ettől a hétköznapi, minden háztartásban megtalálható folyadéktól.

A burgonya talán az egyik legváltozatosabb formában előforduló zöldség a konyha világában. Készíthetjük olajban, berakhatjuk a sütőbe, pürésíthetjük, de még salátát is készíthetünk belőle. Bár ahány háztartás, annyi féle recept létezik, a thekitchn.com most megosztotta azt a trükköt, amitől garantáltan tökéletes állagú krumplisaláta varázsolható vendégeink elé.

A krumplisaláta akkor tökéletes, ha a burgonya nem túl ropogós, de nem is olyan pépes, mint a krumplipürében.

Úgy tudjuk megelőzni a krumpli túlfőzését, ha adunk egy kis ecetet a főzővízhez. Ha igazán tökéletes ízre vágyunk, hideg vízben kezdjünk neki a zöldség főzésének, a fűszereket pedig csak azután adjuk hozzá, miután a vizet már leszűrtük és a krumplit felszeleteltük. Ezt a technikát ötvözve az ecet használatával egy igazán intenzív és rendkívül ínycsiklandó eredményt érhetünk el.

Miért működik az ecetes krumplisaláta-trükk?

A burgonya keményítőtartalmú sejtjeit az ún. „pektin” rostanyag köti össze, ami a főzés során, hő hatására lebomlik. Így minél tovább főzzük a krumplit, annál inkább lebomlik a benne található pektin és annál pépesebbé válik az állaga. A savas ecet viszont jelentősen lelassítja a pektin bomlását, így a főzővízhez adva nemcsak ízesíti a burgonyát, de meg is gátolja, hogy túlfőzzük azt.

Címlapfotó: Lars Blankers / Unsplash