Íme az új sláger, a téliesített Aperol Spritz – otthon is elkészíthető

2023. január 15.

Az Aperol Spritz az olasz Riviérától Budapesten át Londonig a világon mindenhol ismert. Jó hír a rajongóknak: megszületett a téli változata!

Míg az előrejelzések szerint a 2023-ban is töretlenül népszerű klasszikus Aperol Spritz a névadó aperitivo likőrre, proseccóra és szódavízre támaszkodik, a forró változatban a buborékokat fehérborral helyettesítik. A gyümölcslevek, mint az alma- vagy narancslé, valamint az olyan opcionális fűszerek, mint a narancshéj, a fahéj és a szegfűszeg, még mélyebb ízvilágot biztosítanak ennek a téli frissítőnek – írja a Punch.

A forró Aperol az év ezen időszakában kiválóan melegít, miközben a nyári megfelelőjének minden vonzerejét felvonultatja. A többi szezonális itallal ellentétben a forró Aperol sokkal izgalmasabb ízű, nem utolsó sorban a narancs aromájának köszönhetően.

Az ünnepi szezonban leginkább a karácsonyi vásárokon találkozhattunk vele – különösen Ausztriában és Németországban. Mindazonáltal a bárok és kávézók Európa-szerte készítenek téli Aperol fröccsöt ünneptől függetlenül. Az ital népszerűsége az utóbbi években egyre nőtt, nem utolsó sorban a nyári verzió térhódítása miatt.

Természetesen minden forró Aperol recept helytől és csapostól függően változik. Európa különböző pontjain számos saját recept létezik. Ilyen például a Hot Pinky, ahol a fehérbort rozéra cseréli, és virágos rózsaszirupot adnak hozzá. A Hot Kisst tejszínhabbal koronázzák meg, és inkább desszert jellegű. Az ausztriai Innsbruckban található Café Katzungban – ahol minden októbertől felszolgálják a saját verziójukat – a tulajdonosok száraz fehérbort használnak egy csipetnyi narancslével, almalé nélkül. A cél, hogy kevésbé legyen édes a hőn áhított ital. A Tennessee állambeli Knoxville-ben található Brother Wolf tulajdonosa pedig egy olyan változatot készít, amit a megfázás és az influenza elleni „harc” ihletett. Ennek megfelelően C-vitamin port, single malt skót whiskyt és Chinotto szódát adnak hozzá. 

A fröccshöz hasonlóan ez a formátum is rugalmas, és az eredetihez hasonlóan könnyen iható és izgalmas. Azt gondoljuk, a fentiekben sok változatot felsoroltunk, így mindenki biztosan megtalálja köztük a neki legizgalmasabbat.

Címlapfotó: Alora Griffiths / Unsplash