A magyarok egyik kedvence is ott van a világ 10 legdrágább étele között!

2025. február 14.

A 10 legdrágább étel között találunk gombát, fűszert, húst, halat, gyümölcsöt és egy egészen különleges italt is.

A híres francia szakácsról, Auguste Escoffier-ről elnevezett intézmény iskola és gasztronómiai kutatóközpont egyben. Rendszeresen publikálnak tudományos igényességű tanulmányokat a gasztronómia tárgykörében. Legutóbb azonban egy könnyedebb témával foglalkoztak cikkükben: összegyűjtötték a világ 10 legdrágább ételét. Az alábbiakban ezt a listát osztjuk meg, mert sok érdekesség található benne.

Kobe marha

A wagyu szarvasmarha állomány tagjai a világhíres kobe marhák, viszont belőlük csupán pár ezer egyed található Japánban. De mi az oka a kevés egyedszámnak? A szigorú kritériumok, amiknek csak pár tenyésztő tud megfelelni. Az eredmény pedig tökéletesen márványozott hús, amit minden steak kedvelő legalább egyszer életében szeretne megkóstolni. Érdemes időben elkezdeni gyűjteni rá, mert az igazán különleges darabok kilója akár 600 ezer forintba is kerülhet.

Fehér szarvasgomba

A közhiedelem azt tartja, a szarvasgomba a legértékesebb gombafajta világon. Hazánkban jellemzően a fekete szarvasgomba, vagy más nevén a burgundi szarvasgomba az elterjedt, ez terem meg a legnagyobb mennyiségben a természetben. Az olykor több százezer forint kilós áru szarvasgomba azonban csak a jéghegy csúcsa. A fehér szarvasgomba még ennél is különlegesebb és ritkább – és természetesen drágább. Kilója elérheti a 7 millió forintot is.

Beluga kaviár

A kaviárnak több fajtája létezik, melyek közül a legismertebbek a beluga, az osetra, a kaluga és a sevruga. Mindegyik különleges ízvilággal és textúrával rendelkezik. A nagy szemű és krémes ízű beluga az egyik legértékesebb és legdrágább kaviár. Grammonként akár 10 ezer forintot is elkérhetnek érte.

Sáfrány

A sáfrány a világ legdrágább fűszere, kilója akár 10 millió forintot is érhet. Nagyon régóta világcsúcstartó és szakértők szerint ez nem is fog egyhamar változni. A sáfrány extrém magas árát két dolog határozza meg alapvetően. Az egyik a minősége, amit a termesztésének körülményei és a szedése befolyásol. Bizonyos műveleteket nem lehet gépesíteni, a szedés és a bibézés kizárólag kézzel történhet. Egy tized grammnyi szárított sáfránybibéhez nagyságrendileg 32 virágra van szükség. Ez 96 bibeszálat jelent. (A konyhában a családi ételhez 4-5 bibeszálat használunk fel.) Magas árának másik oka a növény beltartalmi értéke. 180 féle illékony hatóanyagot tartalmaz, de megtalálható benne a krocin, pikrokrocin, szafranol, krocetin is. Sokan egzotikus, távol-keleti fűszerként gondolnak rá. Pedig egykor Magyarországon is rendszeresen termesztették, ám ez megszakadt. Nemrég azonban ismét megjelent hazánkban. Jelenleg 3 olyan termesztő van, akik régóta foglalkoznak a növénnyel, és nagy tőszámú ültetvénnyel rendelkeznek. Hozzájuk zárkózik fel 5-6 olyan gazdálkodó, akik nagy mennyiségű hagymagumót telepítettek az elmúlt 1-2 évben.

Matsutake

Az egyik legdrágább japán gombaként ismert, elsősorban az erdő talaján és a vörös fenyőfák gyökerei alatt találhatók különböző régiókban. A japán konyhában széles körben használt, fűszeres, gazdag ízvilágú. Kilójálrt 1,5-2 millió forintot is elkérhetnek.

Kopi luwak

Kopi luwak a legtöbb embernek nem sokat mond, ha viszont hozzátesszük, hogy ez a “cibetmacskás kávé”, akkor jóval többen felkiáltanak. A világ legdrágább kávéja, mivel alig pár száz kiló készül belőle évente. A még gyümölcshúsos szemeket cibetmacska fogyasztja el, emésztőrendszerén végighaladva a kávé elveszti savasságát, különleges aromát kap. Kilója félmillió forintba kerül.

Iberico sonka

A különleges spanyol sonka, amit szabadon tartott sertésekből húsából készítenek és a forgalomba hozatal előtt akár több évig érlelnek levegőn. Az iberico ára elég nagy szórást mutat, a csúcs példányok kilójáért akár 200 ezer forintot is elkérnek.

Densuka

A Densuke egy különleges japán görögdinnye. Héja fekete, íze kivételesen édes, kicsit olyan, mintha a sárgadinnyét keresztezték volna az eperrel. Kizárólag Hokkaido szigetén termesztik, évente alig tízezer darab kerül belőle piacra. Darabja átlagosan 120 ezer forintba kerül, de árverésen cserélt már gazdát Densuke 23 ezer dollárért is. Ez átszámítva megközelítőleg 10 millió forint!

Kékúszójú tonhal

2019-ben 334 millió jent, azaz 746 millió forintot fizettek egy 278 kilogrammos kékúszójú tonhalért. Jelenleg még ez a rekord, vélhetően nem sokáig. A kékuszójútonhal-aukciók köré mára iparág szerveződött, japán éttermek és szusibárok presztízskérdést csinálnak a dologból. A hype oka, hogy nemcsak különlegesen finom a húsa, de Japánban szerencsét is hoz ez a hal.

Ruby szőlő

A Ruby Roman szőlő elképesztő szigorú minőségi ellenőrzésen megy keresztül. Ezt a szőlőt nem csak hogy alaposan megvizsgálják, de osztályozzák is: Superior, Special Superior és Premium osztályba sorolják. A Premium minősítéshez a szőlőnek abszolút tökéletesnek kell lennie. A Business Insider szerint 2021-ben mindössze két fürtnyi szőlő felelt meg a Premium minősítésnek, az azt megelőző két évben pedig egy sem. Nem csoda, hogy egy fürt 2020-ban 12 ezer dollárért, azaz szemenként 400 dollárért (160 ezer forintért) kelt el. Szerencsére finom is a szőlő, illatos és lédús.

Címlapfotó: William Warby / Unsplash