Előbb a parasztok étele volt, aztán a királyoké, ma a mi kedvencünk

2024. február 13.

Ma az egyik legnépszerűbb étel. Ez köszönhető részben az egyik királynak, akinek egyenesen saját receptje volt.

Egy nagy tál karamellizált hagymaleves olvasztott sajtos pirítóssal tálalva tökéletes megmentője egy hideg, borongós napnak. Bár eredetileg olcsó, hétköznapi ételnek számított, néhány összetevője miatt ma már inkább különlegességről, sokszor ünnepi fogásról beszélhetünk. Az igazán finom hagymaleves elkészítése némi odafigyelést kíván, az eredmény cserébe zseniális lesz.

Az eredeti változat valószínűleg a római időkből származik. Mivel a hagyma az egyik legkönnyebben termeszthető zöldségnek számított, a Delicious Magazine szerint az étel egészen a 18. századig az egyik legelterjedtebb hétköznapi fogás volt a parasztság körében. A felsőbb körök akkor kaptak rá, amikor XV. Lajos egy vadászházban megalkotta a saját receptjét. Ez hagyma mellett többek között vajból és pezsgőből állt. A leves ebben a formájában hirtelen divatba jött, olyannyira, hogy Franciaország legjobb szakácsai kezdtek kísérletezni a továbbfejlesztésével.

Az igazán jó hagymaleves elkészítésének legfőbb kulcsa: nem szabad elsietni a hagyma karamellizálását. Ha ugyanis túl nagy lángon végezzük a folyamatot, a hagyma nagyon könnyen megég és kesernyés ízű lesz. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, csak néhány dologra kell odafigyelnünk. Az egyenletesen apróra vágott hagymát egy nagyméretű, masszív serpenyőbe tegyük. Szintén fontos, hogy a gazdagabb íz érdekében olaj helyett vajon süssük. Az elején keverjünk bele egy csipet sót, ezáltal a hagyma veszít a nedvességéből, vagyis párolódik is. Nyugodtan pároljuk alacsony lángon, lefedve akár egy óráig is. Utána viszont vegyük le a fedőt, és még egy órán át karamellizáljuk rendszeres kevergetés mellett.

A francia hagymaleves hagyományosan marhahúslevessel készül. Ennek megfőzése az étel legidőigényesebb folyamata. Ha erre nincs energiánk, bolti alaplevet is használhatunk, vagy főzhetünk hozzá csirkelevest. Utóbbi nagyjából ugyanakkor lesz kész, mint a karamellizált hagyma, ha egyszerre kezdünk el dolgozni a kettőn.

A hagymaleves (egyik) lelke az ital

Innentől a leves összeállítása nem tart sokáig, már csak egy kis alkoholra és némi fűszerezésre van szükség az ízek mélysége miatt. A felhasznált alkohol és a hozzáadott fűszerek is receptről receptre változnak, még a 19. századi szakácskönyvek esetén is. XV. Lajos, mint tudjuk, pezsgőt használt, a legtöbb modern szakács pedig fehérbort, sherryt vagy brandyt választ. Ha már eddig ügyeltünk a tökéletességre, ne itt rontsuk el. Sokan hiszik, hogy főzőborból jó az elfogyasztott bornál gyengébb, alsó polcos minőség. Valóban nem kell a legdrágább bort önteni az ételbe, olyannal azonban semmiképpen ne főzzünk, amit nem innánk meg. Szerencsére a Vince az ezeknek a paramétereknek megfelelő bor kiválasztásában is segít. A Vince alap borcsomagok pontosan az ilyen jó minőségű, de kedvező árú hétköznapi borokat kínálják. Ezekkel bátran főzhetünk, a maradékot pedig nyugodtan kitölthetjük az elkészült fogás mellé. A hagymaleves esetében a februári Vince Klasszik ötös válogatás borcsomag Habcsók tételét vagy a Vince Fehér trió csomag sauvignon blanc tételét javasoljuk. (Az alábbi képekre kattintva további információk érhetők el a borcsomagokról, illetve ott rögtön meg is rendelhető bármelyik.)

Ha a bor is megvan, már csak a fűszerezés van hátra. A hagymalevesnél biztos pontnak tűnik a babérlevél, ezen kívül frissen őrölt feketeborsot is nagyon sokan alkalmaznak. Tálaláskor pedig elmaradhatatlan az olvasztott sajtos pirítós, amit hagyományosan a leves tetejére helyeznek. Ezzel egyrészt plusz karaktert kap a ropogós kenyér, másrészt megvédi a forró hagymalevest a kihűléstől.

Címlapfotó: Battlecreek Coffee Roasters / Unsplash