Milliókat érő finomság lapul az erdőkben, bárki hazaviheti, ha megtalálja

2023. november 13.

40 millió forintot is kérhetnek egyes fajták kilójáért, Michelin-csillagos éttermek versengenek érte.

A közhiedelem azt tartja, a szarvasgomba a legértékesebb gombafajta világon. Hazánkban jellemzően a fekete szarvasgomba, vagy más nevén a burgundi szarvasgomba az elterjedt, ez terem meg a legnagyobb mennyiségben a természetben. Az olykor több százezer forint kilós áru szarvasgomba azonban csak a jéghegy csúcsa. Minapi cikkében az Agrárszektor mutatta be az 5 legdrágább gombafajtát, ami a világ erdejeiben megtalálható.

Gucchi gomba

A Himalája lábánál, valamint Brazíliában és Bulgáriában található meg a  sárga színű faj. Ezt a vadon élő gombát nem lehet kereskedelmi céllal termeszteni, ezért nagyon keresettek. Kilója 180 dollárba kerül, ami átszámítva 62 ezer forint..

Fekete szarvasgomba

A fekete szarvasgomba főleg Olaszországban és Franciaországban megtalálható, gyakran a legmagasabban jegyzett, Michelin-csillagos éttermek kedvelt menüpontjai. Egy kiló ára elérheti az 5-600 ezer forintot is.

Matsutake

Az egyik legdrágább japán gombaként ismert, elsősorban az erdő talaján és a vörös fenyőfák gyökerei alatt találhatók különböző régiókban. A japán konyhában széles körben használt, fűszeres, gazdag ízvilágú. Kilójálrt 1,5-2 millió forintot is elkérhetnek.

Európai fehér szarvasgomba

Európában a tölgyfák aljnövényzetében él meg. Nehéz észre venni, még nehezebb termeszteni. A kutyával, disznóval kutató „vadászok” gyakran inkább éjszaka keresik, hogy a legjobb leletüket titokban tartsák. Ára elérheti kilónként a 7 millió forintot is.

Yara Gunbu

Ezek a gombák csak magaslaton teremnek. A Himalájában, a Tibeti-fennsík környékén különösen jól érzik magukat. Angolul hernyógombának hívják. Ez a gomba ugyanis abból él, hogy bejut egy gazdaszervezet rovar belsejébe, és végül megöli és elfogyasztja azt. Az ára 40 millió forint fölött van kilogrammonként.

Címlapfotó: Myles Tan / Unsplash