Kilója több ezer forint a boltban, miközben ott lehet a kertünkben is

2023. augusztus 16.

Finom, jó hatással van az egészségünkre és Magyarországon is fokozatosan terjed.

Napjainkban a friss füge nem tartozik az olcsó gyümölcsök közé, ezért sokan megpróbálják az otthoni termesztését. Sajnos a fügebokor fagyérzékeny, hazánkban gyakran elfagy, de védett helyen, melegebb zugban vagy sarokban egy kis odafigyeléssel bárkinél megteremhet – olvasható az Agrárszektor minapi cikkében.

A füge jótékony egészségügyi hatásairól is híres. Nagyon hatékonyan harcol a vírusokkal szemben. Sok vizet és növényi cukrot tartalmaz, melyek segíteni tudnak a kimerültségen, és méregtelenítés során is. A durván őrölt fügét alkalmazzák tüdőbetegek gyógyítására, a fügetej pedig fertőtlenítő hatású. Az omega-3 és omega-6 zsírsavak alapvetőek a szív- és érrendszeri betegségek elkerüléséhez. A füge nagyon jó forrása ezeknek, emellett káliumot tartalmaz, mely a magas vérnyomás ellen is hatékony.

Általában a füge hashajtóként működik, de arról is ismert, hogy a fekélyeket és a jól gyomorhurotot kezeli. Csökkenti a felfúvódás érzését, javítja a belek működését. Gyomorgörcs esetén nyugtató hatású, de a bélférgeket és egyéb parazitákat is megöli. Segíti a bél kiürülését, de ellentétben a hashajtókkal nem okoz függőséget, bélgörcsöket és hasmenést.

A füge gondozása

füge
Fotó: Quin Engle / Unsplash

Természetesen a fügének is megvannak a maga igényei – írja a már említett Agrárszektor cikk. A fiatalabb fáknak rendszeres öntözésre van szükségük, míg meg nem erősödnek. A megerősödött daraboknak pedig a szárazabb éghajlatokon legalább hetente egyszer kell öntözni. A gyökér feletti talajra fektetett talajtakaró segít a talaj nedvességének megtartásában. A sárguló, vagy lehulló levelek a nedvességhiány árulkodó jelei. A fügéknek nincs szükségük rendszeres trágyázásra, kivéve, ha tartóban nevelkedtek.

A hűvösebb területeken a fügéknek elkélhet egy kis téli védelem. Ősz végén kössük össze a fa ágait, hogy kissé tömörebbé váljon. Készítsünk köré egy vázat (például csirkehálóból, vagy hasonló dróthálóból), a szigetelés érdekében pedig töltsd fel azt szalmával. Ha tudatosan gondozzuk fügefánkat, nyáron biztosan meghálálja azt a finom gyümölcsével.

Címlapfotó: Mohammad Saifullah / Unsplash