10 ezer éve velünk van ez a sokoldalú, tápláló zöldség, mégis kevesen eszik

2023. február 28.

Elmondjuk, mi minden miatt érdemes fogyasztani és még egy különleges receptet is ajánlunk hozzá.

Egy Izraelben talált régészeti leletnek köszönhetően 2015-ben kiderült, hogy legalább 10 ezer éve, az újkőkorszak óta fogyasztunk lóbabot. Mi több, az 1400-as évek végén Európában valószínűleg az emberek által évszázadokon át fogyasztott babok egyik legnépszerűbb verziója volt. A lóbab azonban korántsem elavult – ami elég jó volt őseinknek, az ma nekünk is kiváló. Annál is inkább, mert tápláló, sokoldalúan felhasználható, és könnyű alapanyag. Íme minden, amit a világ egyik legrégebben háziasított hüvelyeséről tudni kell!

Mi az a lóbab?

zöld lóbab szemek
Fotó: amirmasoud32 / Unsplash

A lóbab a Vicia fabas zöld hüvelyes növény hüvelyében nőnek. Bár a világ minden táján fogyasztják, különösen a mediterrán és közel-keleti országokban népszerű. Egyiptom egyik hagyományos étele, a ful mudammas például fűszerekkel párolt lóbabot jelent – írja Vegnews.

Egészségügyi előnyei

Hacsak nem szenved az ember favizmusban (egy enzim örökletes rendellenessége, ami miatt a bab fogyasztása után kóros vérszegénység, láz, emésztési zavarok léphetnek fel), a lóbab hihetetlenül egészséges kiegészítője lehet az étrendnek. Fehérjében, valamint olyan tápanyagokban gazdag, mint a folsav, a mangán, a vas és a kálium. Emellett remek rostforrás. Ráadásul olyan vegyületeket is tartalmaz, amik segíthetnek növelni az antioxidáns aktivitást a szervezetben.

Felhasználása

A lóbab sokféleképpen felhasználható. Szószok, pörköltek, levesek alapját is képezhetik, de még falafel is készülhet belőle. Míg a marokkói receptekben gyakran csicseriborsót használnak a népszerű észak-afrikai és közel-keleti snack elkészítéséhez, Egyiptomban a lóbab a befutó alapanyag a falafelénél. A lóbabban rejlő lehetőségek itt még nem érnek véget, megkerülhetetlen eleme a vegán konyhának. Az állati eredetű élelmiszerek, például a tojás és a sajt alternatívájaként is használják.

Humusz lóbab és pisztácia felhasználásával

Hozzávalók

  • 1 darab citrom
  • 1 csésze friss petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • negyed csésze víz
  • fél teáskanálnyi kömény
  • 1 csésze pisztácia
  • fél konzerv lóbab

Így készül

  1. Mossuk meg a citromot és a friss petrezselymet. A petrezselymet szedjük le a száráról és vágjuk durvára, a citromot pedig facsarjuk ki.
  2. Ezt követően hámozzuk meg a fokhagymát.
  3. Egy konyhai robotgépben vagy álló turmixgépben keverjük össze a vizet, a citromlevet, a fokhagymát, a köményt, a friss petrezselymet, a pisztáciát és a lóbab felét.
  4. Turmixoljuk simára (ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis vizet, hogy segítsük a turmixolást.)
  5. Legvégül ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
  6. Tálaljuk hozzá a maradék, egészben hagyott lóbabot.

Egy további recept, amiben szuper a lóbab.

Címlapfotó: Bakd&Raw by Karolin Baitinger / Unsplash