Európában népszerűbb, mint valaha, mi már alig esszük, és ez baj

2024. március 24.

Egészséges, finom – mi lehet a baj vele?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon a saláta betakarított területe és mennyisége is folyamatosan csökkent az elmúlt években – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből. A fejes salátából 286 hektáron 9 ezer tonnát, egyéb salátából 53 hektáron 2 ezer tonna salátát termeltek 2022-ben.

A KSH adatai szerint Magyarország fejessaláta-behozatala 7 százalékkal (1,1 ezer tonnára) nőtt 2023-ban az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb beszállító Spanyolország maradt. Onnan 675 tonna fejes saláta érkezett. Eközben a kivitel 56 százalékkal csaknem 1,5 ezer tonnára bővült – elsősorban Lengyelország, valamint Csehország felé. Magyarország fejessaláta-exportjának értéke 50 százalékkal 560 millió forintra nőtt, míg az import értéke 8 százalékkal 330 millió forintra csökkent 2023-ban az egy évvel korábbihoz képest.

Mindez azért sajnálatos, mert a különböző saláták rendkívül egészségesek. Általában magas a C-vitamin tartalmuk, segítik az emésztést, támogatják a fogyókúrát, hidratálnak és ami talán a legfontosabb, rengeteg antioxidáns van bennük. Az antioxidánsok nélkülözhetetlenek a szervezet számára, gyulladáscsökkentő hatásúak, erősítik az immunrendszert és rákmegelőzőek.

Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash