Étel-bor párosítás könnyedén: íme a jolly joker bor, amihez 5 különböző étel illik
Ezzel a sokoldalú borral szinte játék lesz az étel-bor párosítás. A nemzetközi fogásoktól a hagyományos magyarig minden illik hozzá.
A Vince borcsomagokat borszakértőink különös gondossággal állítják össze havonta frissülő, változatos és izgalmas tételekből. Különleges, kedvezményes árú csomagjainkban a hazai pincészetek népszerű borai és pezsgői mellett a Vince Magazin bortesztjein kiemelkedően szereplő tételeket, díjnyertes és limitált kiadású magyar és külföldi csúcsborokat, kis pincészetek nagyszerű palackjait is megtaláljuk!
Ahogy azt az olvasók és a borcsomagot már rendelők megszokhatták, februárban is igyekeztünk mindenki kedvében járni. Ezért többféle válogatás is készült a fehér- és vörösbort egyaránt tartalmazó duótól az „egyszínű” trió csomagon át a klasszik ötös válogatásig.
A februári klasszik ötös válogatás csomagban 5 kiváló magyar borvidék (Eger, Villány, Mátra, Szekszárd, Tokaj) egy-egy kiemelkedő pincészetének borait kapjuk meg.
- Thummerer Pincészet Tréfli Cuvée 2019
- Jammertal Szőlőbirtok Grand 2017
- Bárdos Pincészet Sauvignon blanc 2022
- Szeleshát Szőlőbirtok Kadarka 2018
- Pajzos Tokaj T-Furmint 2020
Az 5 tétel eredeti ára összesen 16 170 forint, a Vince csomagban viszont 20 százalék kedvezménnyel 12 990 forintért juthatunk hozzájuk. Ráadásul még ajándék is jár a borok mellé, egy Julius Meinl csésze valamint egy ajándék Vince Magazin.
Az 5 szuper bor közül ezúttal a Jammertal Szőlőbirtok Grand 2017 tételére hívjuk fel a figyelmet. A bor igazi gyümölcsbomba, miközben komoly extrakttartalma, harmonikus tanninja komoly érettséget kölcsönöz neki. Egy igazán sokoldalú borról van szó, ennek megfelelően mi most nem kevesebb, mint 5 különböző ételt ajánlunk hozzá. Étel-bor párosítás még sosem volt ilyen könnyű!
Nemzetközi vonal: chili con carne
Hozzávalók
- 1 kg darált sertéshús
- 2 közepes db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db chili
- 1 csokor koriander
- 2 teáskanál őrölt fűszerkömény
- 1 teáskanál cayenne bors
- 2 db fahéjrúd
- 1 csapott ek cukrozatlan kakaópor
- 2 dl vörösbor
- 800 g konzerv paradicsom (2 konzerv paradicsom)
- 1200 g vörösbab (3 konzerv vörösbab)
- 250 g csemegekukorica (1 konzerv csemegekukorica)
- 3 dl víz
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Így készül
- Hevítsünk olajat egy magas falú edényben, és 5 perc alatt pároljuk meg benne a hagymát. Közben daraboljuk fel a fokhagymát, a chilit és a koriandert.
- Ha a hagyma kész, dobáljuk rá az előbbieket, majd egy perc után tegyünk bele minden fűszert, és jól keverjük meg.
- Vegyük kicsit feljebb a hőt, és tegyük az edénybe a húst. Kevergetés mellett fehéredésig pirítsuk.
- Ha fehér a hús, öntsük hozzá a bort. Nagyjából 1 perc alatt elfő az alkohol, ekkor adjuk hozzá a paradicsomkonzerveket és hintsük meg kakaóval.
- Töltsük tele a két konzervdobozt vízzel, és adjuk az ételhez. Fűszerezünk és lefedve 50 percet főzzük. Ha úgy érezzük kiszáradna, adjunk hozzá kevés vizet még.
- Ezután adjuk hozzű a lecsöpögtetett babkonzerveket és a kukoricát, és körülbelül még 15 perc alatt főzzük készre.
(nosalty)
Bab magyarul: sólet füstölt libával
Hozzávalók (4 főre)
- 2 db libacomb
- 2 db libamell
- 200 g árpagyöngy (gersli)
- 200 g tarkabab
- 2 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 10 cm füstölt kolbász vagy debreceni
- 1 púpozott ek őrölt pirospaprika
- 2 ek zsír
- 2 db sárgarépa
- fél karalábé
- 1 szál petrezselyemgyökér
- só,2 db babérlevél
- 4 db tojás
- 1 dl bor (elhagyható)
Így készül (mindent egyben verzió)
- Szeleteljünk a cserépedény aljába 1 fej hagymát, arra rétegezzük rá a szárazbab felét, amit előző este beáztattunk.
- Következő rétegnek tegyünk rá egy adag gerslit, a zöldségeket egészben. Végül jönnek a húsok.
- Ismételjük meg a rétegezést: hagyma, bab, gersli, most fokhagyma és az összes fűszer is. (Így befedésre kerülnek a húsok.)
- Öntsük fel annyi vízzel, hogy teljesen ellepje a rétegeket. Hintsük meg egy kiskanál sóval.
- Fedjük le a cserépedényt és forraljuk fel. Közben melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
- Mikor felforrt, óvatosan tegyük bele a tojásokat. Tegyünk az edény tetejére egy sütőpapír réteget, egy alufólia réteget és végül a fedőt.
- Tegyük be az edényt három órára a sütőbe. Óránként nézzük meg és adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje.
- Az utolsó fél órában vegyük le a fedelét és kicsit magasabb hőmérsékleten, 180 fokon pirítsunk rá.
- Amikor kész, vegyük a tojásokat, pucoljuk meg, a húsokat pedig szeleteljük fel.
A legendás lencse: Mautner Zsófi-féle dal makhani
Hozzávalók
- 500 g urad dal (indiai fekete lencse),
- de hagyományos lencsével is lehet készíteni
- 5 dkg vaj (vagy egyéb zsiradék, pl. olaj, kókuszzsír)
- 1 nagy hagyma, finomra aprítva
- 8 cm friss gyömbér, meghámozva, finomra aprítva (vagy reszelve)
- 1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve, finomra aprítva (vagy reszelve)
- 1 evőkanál őrölt koriander
- 1 evőkanál őrölt római kömény
- 1 evőkanál őrölt kurkuma
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 1 teáskanál cayenne bors (vagy ízlés szerint több)
- 2 evőkanál (3 dkg) sűrített paradicsompüré
- 1 doboz (400g) hámozott, darabolt paradicsom
- só, bors
- 5 dl tej, vagy kókusztej
- kb. 5-6 dl víz
- Tálaláskor: 2-3 evőkanál tejszín, vagy még kókusztej
Így készül
- A lencsét reggel (vagy előző este) háromszoros mennyiségű vízbe áztassuk be.
- Főzés előtt öntsük le róla a vizet, és egy nagy lábasban friss vízzel öntsük fel, majd kb. 40 perc alatt főzzük majdnem teljesen puhára (a pontos főzési idő a lencse fajtájától függ). Ilyenkor ne sózzuk.
- Miközben fő a lencse, készítsük el a fűszeres alapot: egy nagy, vastagfalú lábasban, amit a sütőbe tudunk majd tenni (pl. cocotte, vagy más öntöttvas lábas), olvasszuk fel a vajat.
- Adjuk hozzá a finomra aprított hagymát, gyömbért, fokhagymát, kissé sózzuk meg (így vizet enged, és könnyebben puhul), és dinszteljük üvegesre. Ekkor adjuk hozzá a fűszereket, néhány percig pirítsuk.
- Keverjük bele a sűrített paradicsomot és a konzerv paradicsomot.
- A megfőtt lencsét szűrjük le, és adjuk a fűszeres-paradicsomos alaphoz. Öntsük hozzá a tejet, vagy kókusztejet, valamint annyi vizet, hogy sűrű, de leveses állagot kapjunk. Sóval, borssal ízesítsük.
- A sütőt melegítsük elő 100 fokra, a lábast fedjük le (a fedőjével, vagy ha nincs, szorosan, dupla réteg alufóliával), és tegyük a sütőbe. 8 órán át hagyjuk benne. Nem tud túlkészülni, tehát semmi baja nem lesz, ha valamivel tovább marad bent.
- Reggelre illatos, krémes, fűszeres lencsefőzelék vár bennünket.
- Előre is el lehet készíteni, mert kiválóan újramelegíthető, sőt, egyre jobb lesz. Rizzsel, vagy naan-nal kínáljuk, joghurtot is friss koriandert is tehetünk rá.
Sajtimádóknak: mac&cheese
Hozzávalók (4-6 főre)
- 500 g szarvacska tészta
- 150 g vaj
- 70 g liszt
- 1000 ml tej
- só, bors
- 1 nagy csipet őrölt szerecsendió
- 2 teáskanál mustár
- 250 g vörös cheddar sajt
- 1 teáskanál fokhagymapor (vagy 2 gerezd aprított fokhagyma)
- 2 csipet cayenne bors
Így készül
- Főzzük a tésztát sós vízben al dentére, majd szűrjük le.
- Egy nagyobb lábasban készítsünk besamelt: olvasszuk fel a vajat, szórjuk bele a lisztet, és fehér habzásig hevítsük. Ezután öntsük fel a tejjel, keverjük el csomómentesre, és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Néha keverjük át.
- Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük a szerecsendióval, a mustárral, a fokhagymaporral és a cayenne borssal.
- Vegyük le a lángról és keverjük el benne a reszelt sajtot. Amikor elolvadt, forgassuk össze a tésztával, és vagy így, vagy még sütőben besütve plusz 150 gramm sajttal a tetején fogyasszuk.
Hagyományos, de nagyszerű: rakott krumpli
Hozzávalók
- 1 kg nem szétfövő krumpli
- 5 tojás + 3 tojássárgája
- 30 dkg füstölt kolbász
- 5 dl tejföl
- 1 evőkanál vaj
- só
Így készül
- Főzzük a krumplit egészben ressre. Főzzük az 5 tojást 10 percig. Ha langyosra hűltek, hámozzuk meg a krumplikat és a tojásokat is, majd vágjuk őket fél cm vastag karikákra.
- Karikázzuk fel a kolbászt, alacsony lángon pirítsuk meg, hogy süljön ki belőle pár kanál zsír. A 3 tojássárgáját és a kolbászzsírt keverjük ki a tejföllel.
- Vajazzunk ki egy tűzálló tálat vékonyan. A tál aljára rakjunk egy réteg krumplit, arra kolbászt és tojást. Ezt kenjük meg a tejföllel.
- Addig folytassuk a rétegezést addig, amíg elfogynak az alapanyagok. Figyeljünk rá, hogy a tetejére krumpli kerüljön, arra pedig tejföl.
- 220 fokra előmelegített sütőben 15–20 percig süssük, amíg aranybarna lesz a teteje.
(lilafuge)
Címlapfotó: daddyiwantapony / Unsplash