Étel-bor párosítás könnyedén: íme a jolly joker bor, amihez 5 különböző étel illik

2023. február 22.

Ezzel a sokoldalú borral szinte játék lesz az étel-bor párosítás. A nemzetközi fogásoktól a hagyományos magyarig minden illik hozzá.

A Vince borcsomagokat borszakértőink különös gondossággal állítják össze havonta frissülő, változatos és izgalmas tételekből. Különleges, kedvezményes árú csomagjainkban a hazai pincészetek népszerű borai és pezsgői mellett a Vince Magazin bortesztjein kiemelkedően szereplő tételeket, díjnyertes és limitált kiadású magyar és külföldi csúcsborokat, kis pincészetek nagyszerű palackjait is megtaláljuk!

Ahogy azt az olvasók és a borcsomagot már rendelők megszokhatták, februárban is igyekeztünk mindenki kedvében járni. Ezért többféle válogatás is készült a fehér- és vörösbort egyaránt tartalmazó duótól az „egyszínű” trió csomagon át a klasszik ötös válogatásig.

A februári klasszik ötös válogatás csomagban 5 kiváló magyar borvidék (Eger, Villány, Mátra, Szekszárd, Tokaj) egy-egy kiemelkedő pincészetének borait kapjuk meg.

  • Thummerer Pincészet Tréfli Cuvée 2019
  • Jammertal Szőlőbirtok Grand 2017
  • Bárdos Pincészet Sauvignon blanc 2022
  • Szeleshát Szőlőbirtok Kadarka 2018
  • Pajzos Tokaj T-Furmint 2020

Az 5 tétel eredeti ára összesen 16 170 forint, a Vince csomagban viszont 20 százalék kedvezménnyel 12 990 forintért juthatunk hozzájuk. Ráadásul még ajándék is jár a borok mellé, egy Julius Meinl csésze valamint egy ajándék Vince Magazin.

Az 5 szuper bor közül ezúttal a Jammertal Szőlőbirtok Grand 2017 tételére hívjuk fel a figyelmet. A bor igazi gyümölcsbomba, miközben komoly extrakttartalma, harmonikus tanninja komoly érettséget kölcsönöz neki. Egy igazán sokoldalú borról van szó, ennek megfelelően mi most nem kevesebb, mint 5 különböző ételt ajánlunk hozzá. Étel-bor párosítás még sosem volt ilyen könnyű!

Nemzetközi vonal: chili con carne

barna-sárga-piros étel serpenyőben
Fotó: Artur Kornakov / Unsplash

Hozzávalók

  • 1 kg darált sertéshús
  • 2 közepes db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db chili
  • 1 csokor koriander
  • 2 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 1 teáskanál cayenne bors
  • 2 db fahéjrúd
  • 1 csapott ek cukrozatlan kakaópor
  • 2 dl vörösbor
  • 800 g konzerv paradicsom (2 konzerv paradicsom)
  • 1200 g vörösbab (3 konzerv vörösbab)
  • 250 g csemegekukorica (1 konzerv csemegekukorica)
  • 3 dl víz
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Így készül

  1. Hevítsünk olajat egy magas falú edényben, és 5 perc alatt pároljuk meg benne a hagymát. Közben daraboljuk fel a fokhagymát, a chilit és a koriandert.
  2. Ha a hagyma kész, dobáljuk rá az előbbieket, majd egy perc után tegyünk bele minden fűszert, és jól keverjük meg.
  3. Vegyük kicsit feljebb a hőt, és tegyük az edénybe a húst. Kevergetés mellett fehéredésig pirítsuk.
  4. Ha fehér a hús, öntsük hozzá a bort. Nagyjából 1 perc alatt elfő az alkohol, ekkor adjuk hozzá a paradicsomkonzerveket és hintsük meg kakaóval.
  5. Töltsük tele a két konzervdobozt vízzel, és adjuk az ételhez. Fűszerezünk és lefedve 50 percet főzzük. Ha úgy érezzük kiszáradna, adjunk hozzá kevés vizet még.
  6. Ezután adjuk hozzű a lecsöpögtetett babkonzerveket és a kukoricát, és körülbelül még 15 perc alatt főzzük készre.

(nosalty)

Bab magyarul: sólet füstölt libával

Hozzávalók (4 főre)

  • 2 db libacomb
  • 2 db libamell
  • 200 g árpagyöngy (gersli)
  • 200 g tarkabab
  • 2 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 10 cm füstölt kolbász vagy debreceni
  • 1 púpozott ek őrölt pirospaprika
  • 2 ek zsír
  • 2 db sárgarépa
  • fél karalábé
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • só,2 db babérlevél
  • 4 db tojás
  • 1 dl bor (elhagyható)

Így készül (mindent egyben verzió)

  1. Szeleteljünk a cserépedény aljába 1 fej hagymát, arra rétegezzük rá a szárazbab felét, amit előző este beáztattunk.
  2. Következő rétegnek tegyünk rá egy adag gerslit, a zöldségeket egészben. Végül jönnek a húsok.
  3. Ismételjük meg a rétegezést: hagyma, bab, gersli, most fokhagyma és az összes fűszer is. (Így befedésre kerülnek a húsok.)
  4. Öntsük fel annyi vízzel, hogy teljesen ellepje a rétegeket. Hintsük meg egy kiskanál sóval.
  5. Fedjük le a cserépedényt és forraljuk fel. Közben melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  6. Mikor felforrt, óvatosan tegyük bele a tojásokat. Tegyünk az edény tetejére egy sütőpapír réteget, egy alufólia réteget és végül a fedőt.
  7. Tegyük be az edényt három órára a sütőbe. Óránként nézzük meg és adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje.
  8. Az utolsó fél órában vegyük le a fedelét és kicsit magasabb hőmérsékleten, 180 fokon pirítsunk rá.
  9. Amikor kész, vegyük a tojásokat, pucoljuk meg, a húsokat pedig szeleteljük fel.

(hellovidek)

A legendás lencse: Mautner Zsófi-féle dal makhani

sárga, aprószemű étel edényben felülnézetből
Fotó: Frédéric Dupont / Unsplash

Hozzávalók

  • 500 g urad dal (indiai fekete lencse),
  • de hagyományos lencsével is lehet készíteni
  • 5 dkg vaj (vagy egyéb zsiradék, pl. olaj, kókuszzsír)
  • 1 nagy hagyma, finomra aprítva
  • 8 cm friss gyömbér, meghámozva, finomra aprítva (vagy reszelve)
  • 1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve, finomra aprítva (vagy reszelve)
  • 1 evőkanál őrölt koriander
  • 1 evőkanál őrölt római kömény
  • 1 evőkanál őrölt kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 teáskanál cayenne bors (vagy ízlés szerint több)
  • 2 evőkanál (3 dkg) sűrített paradicsompüré
  • 1 doboz (400g) hámozott, darabolt paradicsom
  • só, bors
  • 5 dl tej, vagy kókusztej
  • kb. 5-6 dl víz
  • Tálaláskor: 2-3 evőkanál tejszín, vagy még kókusztej

Így készül

  1. A lencsét reggel (vagy előző este) háromszoros mennyiségű vízbe áztassuk be.
  2. Főzés előtt öntsük le róla a vizet, és egy nagy lábasban friss vízzel öntsük fel, majd kb. 40 perc alatt főzzük majdnem teljesen puhára (a pontos főzési idő a lencse fajtájától függ). Ilyenkor ne sózzuk.
  3. Miközben fő a lencse, készítsük el a fűszeres alapot: egy nagy, vastagfalú lábasban, amit a sütőbe tudunk majd tenni (pl. cocotte, vagy más öntöttvas lábas), olvasszuk fel a vajat.
  4. Adjuk hozzá a finomra aprított hagymát, gyömbért, fokhagymát, kissé sózzuk meg (így vizet enged, és könnyebben puhul), és dinszteljük üvegesre. Ekkor adjuk hozzá a fűszereket, néhány percig pirítsuk.
  5. Keverjük bele a sűrített paradicsomot és a konzerv paradicsomot.
  6. A megfőtt lencsét szűrjük le, és adjuk a fűszeres-paradicsomos alaphoz. Öntsük hozzá a tejet, vagy kókusztejet, valamint annyi vizet, hogy sűrű, de leveses állagot kapjunk. Sóval, borssal ízesítsük.
  7. A sütőt melegítsük elő 100 fokra, a lábast fedjük le (a fedőjével, vagy ha nincs, szorosan, dupla réteg alufóliával), és tegyük a sütőbe. 8 órán át hagyjuk benne. Nem tud túlkészülni, tehát semmi baja nem lesz, ha valamivel tovább marad bent.
  8. Reggelre illatos, krémes, fűszeres lencsefőzelék vár bennünket.
  9. Előre is el lehet készíteni, mert kiválóan újramelegíthető, sőt, egyre jobb lesz. Rizzsel, vagy naan-nal kínáljuk, joghurtot is friss koriandert is tehetünk rá.

(chiliesvanilia)

Sajtimádóknak: mac&cheese

sárga tészta átlátszó üvegtálban
Fotó: Hermes Rivera / Unsplash

Hozzávalók (4-6 főre)

  • 500 g szarvacska tészta
  • 150 g vaj
  • 70 g liszt
  • 1000 ml tej
  • só, bors
  • 1 nagy csipet őrölt szerecsendió
  • 2 teáskanál mustár
  • 250 g vörös cheddar sajt
  • 1 teáskanál fokhagymapor (vagy 2 gerezd aprított fokhagyma)
  • 2 csipet cayenne bors

Így készül

  1. Főzzük a tésztát sós vízben al dentére, majd szűrjük le.
  2. Egy nagyobb lábasban készítsünk besamelt: olvasszuk fel a vajat, szórjuk bele a lisztet, és fehér habzásig hevítsük. Ezután öntsük fel a tejjel, keverjük el csomómentesre, és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Néha keverjük át.
  3. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük a szerecsendióval, a mustárral, a fokhagymaporral és a cayenne borssal.
  4. Vegyük le a lángról és keverjük el benne a reszelt sajtot. Amikor elolvadt, forgassuk össze a tésztával, és vagy így, vagy még sütőben besütve plusz 150 gramm sajttal a tetején fogyasszuk.

(streetkitchen)

Hagyományos, de nagyszerű: rakott krumpli

Hozzávalók

  • 1 kg nem szétfövő krumpli
  • 5 tojás + 3 tojássárgája
  • 30 dkg füstölt kolbász
  • 5 dl tejföl
  • 1 evőkanál vaj

Így készül

  1. Főzzük a krumplit egészben ressre. Főzzük az 5 tojást 10 percig. Ha langyosra hűltek, hámozzuk meg a krumplikat és a tojásokat is, majd vágjuk őket fél cm vastag karikákra.
  2. Karikázzuk fel a kolbászt, alacsony lángon pirítsuk meg, hogy süljön ki belőle pár kanál zsír. A 3 tojássárgáját és a kolbászzsírt keverjük ki a tejföllel.
  3. Vajazzunk ki egy tűzálló tálat vékonyan. A tál aljára rakjunk egy réteg krumplit, arra kolbászt és tojást. Ezt kenjük meg a tejföllel.
  4. Addig folytassuk a rétegezést addig, amíg elfogynak az alapanyagok. Figyeljünk rá, hogy a tetejére krumpli kerüljön, arra pedig tejföl.
  5. 220 fokra előmelegített sütőben 15–20 percig süssük, amíg aranybarna lesz a teteje.

(lilafuge)

Címlapfotó: daddyiwantapony / Unsplash