Tárazzunk be! Hiánycikk lesz az egyik legfontosabb konyhai alapanyagunk

2023. december 12.

Egy év alatt megfeleződött a rendelkezésre álló mennyiség.

A mák a karácsonyi időszak egyik elengedhetetlen eleme, hiszen nehéz lenne elképzelni az ünnepeket egy kis mákos bejgli, rétes vagy éppen flódni nélkül. Ami azonban a képet beárnyékolja, hogy Magyarországon rohamosan csökken ennek a különleges alapanyagnak a termőterülete, ráadásul drágul is, nem kicsit. Ezt jól alátámasztja az is, hogy a termőterület egy év alatt megfeleződött, az ára pedig megduplázódott. Hogy pontosan mire lehet számítani az idei szezonban, azt Agrárszektor foglalta össze.

Mint írják, valóban komoly problémák vannak idehaza a mákkal, a kérdés pedig az, hogy mégis, miért Érdemes tudni, hogy a máktermesztés több fázisban kritikus: első a kelés, ami idén is a március-áprilisi szárazságban probléma lehet – és, mint ismert, az elmúlt években igen nagy aszály pusztított Magyarországon. Mivel nem gyökeresedik mélyen, később is gond a csapadékhiány, kipusztul vagy olyan alacsony, gyenge marad, hogy lényeges hozam nem várható tőle. Ez már sokéves tendencia, ezért az utóbbi 10 évben igen erőteljesen az őszi vetésű fajták kerültek előtérbe.

Milyen árakkal találkozhatunk most a boltokban, piacokon?

A mák nem a legolcsóbb alapanyagok egyike, ez tény. Jelenleg a hazai I. osztályú 1400-1500 forint a Nagybani piacon, az import I. osztályú pedig 1200-1500 forint között érhető el. A Tescoban a darált, 200 grammos kiszerelés 729 forint, az étkezési 200 grammos 469 forint, míg az őrölt cukrozott mák 659 forint. Az Auchanban az étkezési mák 599 forint (200 gramm), a 250 grammos máktöltelék pedig 619 forint.

A klímaváltozás árnyékéban

Ahogyan lapunk korábban megírta, klímaváltozás nagyon megnehezítette és meg is nehezíti a termelést. A Nébih is megerősítette akkor: a klímaváltozás egyértelműen hatással van a máktermesztésre, mert az egyre szárazabb tavaszi időjárás miatt a tavaszi mák kelése bizonytalan. Az időben leesett csapadék azért nélkülözhetetlen, mert a mákot többnyire öntözés nélkül termesztik. Az egyre forróbb nyári időjárás sem kedvez a máktermésnek, hiszen ennek következtében terméskötődési problémák léphetnek fel. Pontosan ezek miatt növekedett az elmúlt években az őszi étkezési mákfajták termesztése, miközben a tavasziaké csökkent. Az ipari mák esetében viszont továbbra is a tavaszi fajták uralják a máktermesztést.

Mák tárolása

Fontos tudni, hogy a darált mák rövidebb ideig áll el, mint az egész. Az őrlés, darálás közben a mákban található olajon kipréselődnek, így az avasodására jobban kell figyelni. Nem áll fenn ez a veszély, ha lefagyasztjuk a mákot, úgy a darált mák sem avasodik. Így minimum 6 hónapig eltartható. Érdemes több kisebb adagban lefagyasztani, hogy mindig csak annyit olvasszunk fel, amennyit éppen használunk. A szemes mákot is érdemes légmentesen zártan hűvös, fénytől védett helyen tárolni.

Címlapfotó: Markus Spiske / Unsplash