Micsoda trükk! Ugyanaz az eszköz és mozdulat, mégis sokkal gyorsabb a krumplipucolás

2023. augusztus 07.

Villámgyors krumplipucolás ugyanazzal a hámozóval, amivel eddig szenvedés volt a munka? Lehetséges!

A burgonya az egyik legváltozatosabban elkészíthető zöldség. Elég ha a sültkrumplira, a főtt krumplira vagy éppen a krumplipürére gondolunk (utóbbiból itt egy szó szerint Michelin-csillagos recept). A közös bennük, hogy elkészítésüket krumplipucolás előzi meg.

A TikTokon egyre több főzési hackkel találkozhatunk, a trendből pedig a krumpli sem maradhatott ki. &Jenniabs3 nevű felhasználó a napokban megosztott egy technikát, amiről nem biztos, hogy mindannyian tudtunk.

Ha fentről lefelé tartó mozdulatokkal hámoztuk eddig a krumplit, bizonyára feltűnt, hogy a krumplihámozó fém része ide-oda mozog, ami néha idegesítő is lehet. Ez viszont nem egyszerű technikai baklövés a gyártók részéről, éppen ellenkezőleg. A hámozó minden bizonnyal azért is mozog, mert igazából nem lenne szükséges felemelnünk azt a zöldségről. A fentről lefele irányuló mozdulatok helyett oda-vissza, felemelés nélkül kéne végigfuttatnunk az eszközt a burgonya héján.

Persze a technika hatásossága nagyban függ a krumpli formájától. Az mindenesetre elmondható, hogy a módszerrel jóval meg tudjuk gyorsítani a hámozás folyamatát.

Annak ellenére, hogy a gyorsaságot megnöveli ez a hack, néhány kommentelő kiemelte, a mozdulatsorral könnyen megvághatják magukat az emberek. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, először lassabb tempóban érdemes hozzálátnunk a trükk alkalmazásához.

Címlapfotó: Hans Isaacson / Unsplash