Tárazzunk be! Pont karácsonyra lehet hiánycikk az egyik alapvető élelmiszerünk

2023. november 16.

Egy 2023 júliusi döntés következményeként 12 éves csúcson van a szóban forgó élelmiszer ára.

A rizs a világ népességének több mint fele számára létfontosságú alapélelmiszer. Az, hogy India exporttilalmat vezetett be rá, nemcsak a globális piacra van hatással, de veszélyezteti az élelmezésbiztonságot. A fejlődő országok ugyanis így nem tudnak hozzájutni a számukra elengedhetetlen rizshez. India 2023 júliusában döntött úgy, hogy megtiltja a sima, fehér, hosszú szemű rizs kivitelét az országból. Mindezt annak érdekében, hogy elegendő mennyiség maradjon a hazai piacon, illetve csökkenjenek a fogyasztói árak.

India 2022 szepteméberben 20 százalékos vámot vetett ki egyes rizsfajták kivitelére, majd 2023 júliusában betiltotta a sima, fehér, hosszú szemű rizs exportját – írja az AgrárszektorCNBC-re hivatkozva. India rizsexportja a piac 40 százalékát teszi ki, így bármilyen erre vonatkozó tilalom gyorsan befolyásolja a globális árakat. A Nemzetközi Élelmiszer-politikai Kutatóintézet szerint a rizs ára 15-20 százalékkal emelkedett meg. Közel 12 év után most van a legmagasabb szinten.

Az Indiából származó egyszerű, fehér, hosszú szemű rizst számos afrikai és délkelet-ázsiai országba szállítják. Így a tilalom bevezetése ezeket a fejlődő országokat érinti a legkeményebben – mondta Peter Bachmann, a politikai és kormányzati ügyekért felelős alelnök a CNBC-nek. Hozzátette, India döntése mögött az áll, hogy igyekszik biztosítani a megfelelő mennyiségű rizst a hazai piacon. Ezzel próbálják csökkenteni a hazai fogyasztói árakat is.

Címlapfotó: Martijn Baudoin / Unsplash