Mákkal ezt még soha senki nem művelte a konyhában! Nem értjük, miért!

2023. augusztus 29.

Egészen új oldaláról mutatkozik be a mák, a magyarok egyik kedvence. Aki kipróbálja, függőjévé válik.

Máktorta, mákos palacsinta, mákos tészta, esetleg máklikőr. A mák szó hallatán nagyjából ezek az ételek jutnak eszünkbe. Pedig a magyarok egyik kedvenc édesség-alapanyaga ennél sokkal többet is tud. Ezt a thekitchn oldalon megjelent fantasztikus recept is bizonyítja!

A mákos salátaöntet tökéletes egyensúlyt teremt az édes és a pikáns ízek között, ráadásul elkészítése extra bevásárlást sem igényel. Minden alapanyag megtalálható egy átlagos magyar háztartásban, konyhában. A különleges salátát az amerikai Costco üzletlánc egyik terméke inspirálta, de nem kell félni, itthon is egyszerűen össze tudjuk dobni!

Az üzletlánc salátájában káposztasaláta, brokkoli, kelbimbó és kelkáposzta kapott helyet, de a csomag része a külön tasakban árult szárított vörösáfonya és a magyarok egy másik nagy kedvence, a ropogós tökmag is. Ezt a salátát persze helyettesíthetjük az itthon kapható előrecsomagolt termékekkel, de saját ízlésünk szerint, friss hozzávalókból is elkészíthetjük.

A portál cikkében elárulta, hogyan készítsük el az érdekes öntetet, mely garantáltan feldobja a salátánkat!

Mák a salátaöntetben

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Alissa Saenz (@connoisseurusveg) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók

  • ½ közepes citrom
  • ½ közepes narancs
  • 1 nagyobb tojásnak sárgája
  • 60 ml növényi olaj
  • 1 ek almaecet
  • 1,5 tk mák
  • só, bors (ízlés szerint)
  • ½ tk méz
  • ¼ tk hagymapor

Így készül

  1. Egy lezárható edénybe (befőttesüvegbe) rakjuk bele a fél citrom lereszelt héját. Nagyjából 1 teáskanálnyi citromhéj szükséges a recepthez. Ezután facsarjuk ki a levét, ebből is körülbelül 1 teáskanálnyi szükséges. Facsarjuk hozzá a fél narancs levét is, szintén 1 teáskanálnyira van szükségünk a levéből.
  2. Adjuk hozzá a tojássárgát, a növényi olajat, az almaecetet, a mákot, a mézet, a hagymaport, illetve a sót és a borsot.
  3. Ezt követően zárjuk le az edényt és rázzuk addig, amíg az öntet állaga krémes nem lesz.
  4. Szedjük ki az általunk választott salátát egy tálba, öntsük rá a dresszinget és már neki is kezdhetünk elfogyasztani!

Címlapfotó: Annie Spratt / Unsplash