Mákkal ezt még soha senki nem művelte a konyhában! Nem értjük, miért!
Egészen új oldaláról mutatkozik be a mák, a magyarok egyik kedvence. Aki kipróbálja, függőjévé válik.
Máktorta, mákos palacsinta, mákos tészta, esetleg máklikőr. A mák szó hallatán nagyjából ezek az ételek jutnak eszünkbe. Pedig a magyarok egyik kedvenc édesség-alapanyaga ennél sokkal többet is tud. Ezt a thekitchn oldalon megjelent fantasztikus recept is bizonyítja!
A mákos salátaöntet tökéletes egyensúlyt teremt az édes és a pikáns ízek között, ráadásul elkészítése extra bevásárlást sem igényel. Minden alapanyag megtalálható egy átlagos magyar háztartásban, konyhában. A különleges salátát az amerikai Costco üzletlánc egyik terméke inspirálta, de nem kell félni, itthon is egyszerűen össze tudjuk dobni!
Az üzletlánc salátájában káposztasaláta, brokkoli, kelbimbó és kelkáposzta kapott helyet, de a csomag része a külön tasakban árult szárított vörösáfonya és a magyarok egy másik nagy kedvence, a ropogós tökmag is. Ezt a salátát persze helyettesíthetjük az itthon kapható előrecsomagolt termékekkel, de saját ízlésünk szerint, friss hozzávalókból is elkészíthetjük.
A portál cikkében elárulta, hogyan készítsük el az érdekes öntetet, mely garantáltan feldobja a salátánkat!
Mák a salátaöntetben
Hozzávalók
- ½ közepes citrom
- ½ közepes narancs
- 1 nagyobb tojásnak sárgája
- 60 ml növényi olaj
- 1 ek almaecet
- 1,5 tk mák
- só, bors (ízlés szerint)
- ½ tk méz
- ¼ tk hagymapor
Így készül
- Egy lezárható edénybe (befőttesüvegbe) rakjuk bele a fél citrom lereszelt héját. Nagyjából 1 teáskanálnyi citromhéj szükséges a recepthez. Ezután facsarjuk ki a levét, ebből is körülbelül 1 teáskanálnyi szükséges. Facsarjuk hozzá a fél narancs levét is, szintén 1 teáskanálnyira van szükségünk a levéből.
- Adjuk hozzá a tojássárgát, a növényi olajat, az almaecetet, a mákot, a mézet, a hagymaport, illetve a sót és a borsot.
- Ezt követően zárjuk le az edényt és rázzuk addig, amíg az öntet állaga krémes nem lesz.
- Szedjük ki az általunk választott salátát egy tálba, öntsük rá a dresszinget és már neki is kezdhetünk elfogyasztani!
Címlapfotó: Annie Spratt / Unsplash