Évente több ezer tonnát eszünk meg belőle, most végleg bezár a 100 éves magyar gyár

2025. július 07.

A magyarok egyik kedvenc finomságát készítő üzemet bezárja a tulajdonos.

Átszervezi magyarországi működését a Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. (korábban Pannontej), amelynek keretében Répcelakon bezárja ömlesztettsajt-gyártó üzemét, Veszprémben viszont tovább erősíti a gyártást – írja az Agrárszektor a cég közleményére hivatkozva.

A vállalat hangsúlyozta: az átszervezéseket azért hajtják végre még ebben az évben, hogy biztosítsák az ügyvitel, valamint az ellátási lánc biztonságát és fenntarthatóságát. A cég tájékoztatása szerint a csoportszintű racionalizálási folyamat részeként várhatóan 2025 végéig bezárják a répcelaki ömlesztettsajt-gyártó üzemet. A döntés körülbelül 160 embert érint, a munkatársaknak Veszprémben és a németországi Kemptemben lévő telephelyükön kínálnak munkát. Akik nem élnek a lehetőséggel, azoknak a törvényben és a kollektív szerződésben foglaltaknál kedvezőbb végkielégítési csomagot biztosítanak, illetve mindent megtesznek azért, hogy az érintettek minél előbb új munkahelyet találjanak – olvasható a közleményben.

A répcelaki gyár kihasználtsága az elmúlt időszakban alacsony volt, a korszerűsítés pedig olyan mértékű és nehézségű beruházást igényelt volna, amely a társaság szerint gazdaságilag nem volt indokolható, a gyártás hosszú távon már nem volt fenntartható. A tervek szerint az ömlesztettsajt-termékek gyártása fokozatosan a németországi Kemptenben működő korszerű üzembe kerül át. Az átszervezés része a Savencia európai szintű ipari stratégiájának, amely a gyártási tevékenységek hatékonyabb elosztását és a stratégiai jelentőségű telephelyek megerősítését célozza – hangsúlyozták.

A vállalat legutóbbi átszervezése során, 2021-ben hasonló indokokkal és hasonló körülmények között zárta be zalaegerszegi sajtüzemét. A társaság egyik legfontosabb márkája a Medve sajt. Az ömlesztett (akkor még dobozsajt néven emlegetett) terméket egy svájci sajtmester, Stauffer Frigyes hozta Magyarországra és gyártotta a répcelaki üzemében 1925-től. Maga a Medve sajt elnevezés 95 éve született. A répcelaki gyár 1955-től a Vas megyei Tejipari Vállalat üzemegysége volt, 1995-ben vásárolta meg a Pannontej Rt., amely jelenleg francia tulajdonban, Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. néven működik. 1982-ben 3,6 ezer tonna Medve sajt készült a most bezáró répcelaki egységben.

Címlapfotó: Farhat Altaf / Unsplash