Jó lesz sietni: áramlik ki az országból ez a finom magyar élelmiszer

2023. június 28.

Magyarország Európa harmadik legnagyobb termelője, különösen a németek vannak oda érte nagyon.

Megkezdődött az idei meggyszezon a korai fajták szedésével. Az idei évben is zamatos, kiváló minőségű gyümölcsök jellemzik a kínálatot – idézi az Agrárszektor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) közleményét. Magyarország Európa harmadik legnagyobb meggytermelője. A magyar meggy iránt pedig, annak egyedülálló íze-zamata és kiváló beltartalmi értékei miatt külföldön is nagy a kereslet.

A napokban megkezdődött a korai meggyfajták betakarítása. A következő hetekben folyamatosan kerül a boltokba, a piacokra a magyar meggy. A meggyszüret jellemzően a Duna-Tisza-közén kezdődik, és a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei termőtájban zárul. Idén 13 ezer hektáron termesztenek meggyet hazánkban. Ennek területi eloszlása a termőterület mérete szerinti sorrendben a következő: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Pest, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun vármegye.

A legnépszerűbb magyar meggy fajták

Az éves termésmennyiség jellemzően 60 ezer tonna körül alakul. A szakemberek most is átlagközeli mennyiséget prognosztizálnak. A tavaszi fagyok, a virágzási időszak hideg, szeles, csapadékos időjárása, illetve a terméskötődési időszak jelentős hőmérséklet-ingadozása számottevő hullást okozott. Habár a gyenge terméskötődés általában terméskiesést jelent, a megmaradt gyümölcsök nagyobb méretéből adódóan az országos termés csak 15-20%-al lehet kevesebb a tavalyinál. A virágzáskori csapadékos idő miatt jelentkező komoly monília fertőzés károkozása ellen fokozott növényvédelmi beavatkozásokkal tudtak védekezni a termelők. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Fruitveb által korábban végzett felmérés szerint legnagyobb területen Érdi bőtermő, Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő és Kántorjánosi fajtákat termesztenek.

A hazai lakossági meggyfogyasztás átlagosan évi 10-15 ezer tonna. A friss meggy mellett a befőtt is nagyon népszerű, és egész évben megtalálható a boltok polcain. A magyar nemesítésű meggyfajták kiváló beltartalmi értékeinek köszönhetően a német piacon is nagyon keresettek. A hazai meggy jelentős része, általában 60-80%-a exportra, legfőképp Németországba kerül, ennek jelentős része meggybefőtt. Általánosságban a magyar meggy többsége a – belföldi és külföldi – konzerviparban hasznosul. Emellett egyebek közt a hűtőipari (fagyasztott), a légyártási, a frisspiaci, illetve a szárítóipari, valamint a pálinkaipari felhasználás is jellemző.

Címlapfotó: ludo_photos / Unsplash