Egyszerre gyümölcs és zöldség, itthon is egyre népszerűbb, mi az?

2023. május 31.

Ilyen egy valódi főnyeremény a kertből: gyökere, levele, bogyója egyaránt ehető, otthon is termeszthető, egészséges.

Az Agrárszektor mutatta be minapi cikkében az eperspenótot (Blitum capitatum), „amigyümölcs és zöldség egyben – ez a fő különlegessége, de még dísznövénynek is alkalmas”. Egyéves, mégis bogyós növény, a termésén kívül ráadásul a levele is fogyasztható és nálunk is megterem.

Ennek a közel egy méter magasra is megnövő növénynek egyébként az eper és a spenót nem rokona (ám mégis jól sikerült a magyar névadás, mert felhasználásban, kinézetben sok hasonlóság figyelhető meg). Leginkább a málna és az eper szerelemgyerekére hasonlít kis buborékokból álló piros bogyói miatt. Ízre viszont kevésbé domináns, de azért édes. Levelei valóban spenótszerűek, habár szintén nem olyan erős az ízük. Vörös és fehér csíkos gyökere ugyancsak édes ízű. A valóság viszont az, hogy a libatopfélék családjába tartozik, tehát inkább a céklával rokon.

Eper, spenót, vitamin

Észak-Amerikában és Afrikában sokfelé vadon nő (előbbi helyen őshonos). Az utóbbi időben egyre inkább felhasználják az emberi táplálkozásban már Európában, így hazánkban is. Salátákban, vagy a levelek teaként is hasznosíthatók. A tengerentúlon, az indiánoknak kedvelt gyógynövénye is volt. Vitaminokban gazdag, fejfájás-csillapító hatással is rendelkezik. Egyetlen hátránya, hogy fogyasztása – a benne lévő oxálsav-tartalom miatt – vesekő problémák esetén nem ajánlott. Ebben is rokonlelkek a spenóttal.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

San Juan Retreat – Durango Colorado (@sanjuanretreat) által megosztott bejegyzés

Mint az Agrárszektor cikkéből kiderül, az eperspenót itthon is könnyedén termeszthető. Május végéig, június elejéig érdemes vetni, azért ilyenkor mert csak melegben kel, de mostanában vetve még őszig megfelelő méretűre fejlődik. Csírázása vontatott és kezdeti növekedése is lassú, ám a nyári melegben jól öntözött körülmények között egyszer cask begyorsul a fejlődése. A félárnyékba ültetett növények nem fejlődnek jól, teljes napsütésben lévő helyet igényelnek. Levele folyamatosan szedhető, az első termések pedig július közepe után kezdenek pirosodni a levelek tövében. Ez a növény is újraveti magát, így ha egyszer betelepítettük kertünkbe, évekig élvezhetjük szépségét és sokrétű felhasználhatóságát.

Címlapfotó: nicotitto / Unsplash