Sok pénzt spórolhatunk a mustárral, mutatjuk hogyan
A mustár finom és nagyon hasznos is a konyhában.
A csípős, kissé savanykás, jellegzetes ízű mustárt szinte mindenki készen vásárolja meg. Pedig csak néhány alapanyag kell ahhoz, hogy otthon is elkészíthessük. Valójában semmi másra nincs hozzá szükségünk, mint némi mustármagra, vízre, borra vagy sörre, sóra, ecetre, egy turmixgépre és 15 perc. Még pénzt is spórolhatunk vele, hiszen fél kiló mustármagot már 1000 forintért kapunk, ez rengeteg mustárhoz elegendő. Ráadásul a házit kedvünk szerint ízesíthetjük, receptjét variálhatjuk.
A mustár jellegzetes íze egy egyszerű kémiai reakciónak köszönhető, amely a mustármagok és a hozzájuk adott folyadék között játszódik le. A magok ugyanis glükozinolátokat tartalmaznak. A csípős, kénes vegyületeket védekező mechanizmusként fejleszti ki a növény – írja a Food52.
A glükozinolátok egészen addig inaktívak, amíg meg nem őrüljük és be nem áztatjuk a magokat. Ekkor olyan enzimek szabadulnak fel, amelyeknek köszönhetően megjelenik a jellegzetes, csípős íz. Ha hideg vízben, rövidebb ideig áztatjuk a magokat, csípősebb mustárt kapunk, ha viszont meleg vízben hagyjuk őket, akár két napon át, akkor enyhébb ízű lesz a szószunk.
A reakció során képződő ízek folyamatosan fejlődnek és változnak az idő múlásával, így a már leturmixolt mustárt érdemes napokig vagy akár hetekig is érlelődni hagyni.
Címlapfotó: Addilyn Ragsdill @clockworklemon.com / Unsplash