1700 éves a legidősebb bor a világon, új dolgot meséltek róla

2023. január 29.

A legidősebb bor a világon egy tőlünk alig pár száz kilométerre található múzeumban pihen. Időről-időre felmerül, hogy mintát vegyenek belőle.

A délnyugat-németországi Speyer városában található Pfalzi Történeti Múzeumban a látogatók sok mindent láthatnak. Visszautazhatnak az időben, hogy megismerjék a Habsburg-dinasztia történetét, szemügyre vehetnek egy ékszerektől hemzsegő arany kelyhet, amely egy 18. századi püspöké volt, vagy – ami talán a legérdekesebb – elgondolkodhatnak azon, hogy vajon bele tudnának-e kortyolni egy közel 1700 éves borba.

A múzeum kétségkívül egyik leglenyűgözőbb darabja a speyeri borosüveg, amiről úgy tartják, hogy a világ legrégebbi épen maradt borosüvege. A palackot a számítások szerint 325-ben készíthették – kezdi a bemutatását Food&Wine.

A történet szerint a 4. században a mai Speyer közelében eltemettek egy felsőbb osztálybeli római párt, több tucat itallal töltött palackkal együtt. A sírjukat 1867-ben fedezték fel, az egyik üveg pedig teljesen ép állapotban került elő. (Összehasonlításképpen: a mai tudásunk szerinti legidősebb magyar bor egy 1650-1690 között palackozott tokaji.)

A legidősebb bor tartósítása

A múzeum szerint az ókori rómaiak fűszerekkel és mézzel ízesítették és édesítették a bort. Tetejére pedig olívaolajat öntöttek a palackba, hogy a levegőt távol tartsák. Ez a mára megszilárdult olajhártya – valamint a vékony viaszréteg a palack száján – azóta is biztonságosan zárja le a bort.

https://twitter.com/seriousstrange/status/600531881797357568

A The Local újság 2011-ben arról számolt be, hogy az üveget több mint 100 éve pontosan ugyanazon a helyen tartották a múzeumban. A kiállítóhely egyik vezetője, Ludger Tekampe az egyetlen munkatárs a jelenlegiek közül, aki valaha is kézbe vette az üveget. Elárulta, különleges érzés volt megérinteni.

Ennél tovább természetesen soha senki nem jutott, így igazán azt sem tudni, mi történne, ha valaha kibontanák. „Nem tudni, hogy kibírná a levegőt. Még mindig folyékony, és vannak, akik szerint tudományos elemzésnek kellene alávetni, de ebben nem vagyunk biztosak” – mondta Tekampe.

Feltételezések szerint a palackban található anyag nagy része egy szilárd, gyantaszerű keverék. Az a kis folyadékmennyiség pedig, ami még megmaradt, már nem igazán nevezhető bornak, mivel elvesztette az alkoholtartalmát. Nem romlott, de azért túl nagy örömet nem okozna a fogyasztójának.

Címlapfotó: Udo Tirolf / Unsplash