Magyarországon terem a világ egyik legfurcsább gyümölcse!
Rokona a burgonyának és a paradicsomnak, de külseje alapján leginkább egy miniatűr narancsra hasonlít.
Latin-Amerikában honos a naranjilla (Solanum quitoense) nevű gyümölcs, ami még napjainkban is különlegességnek számít Európában. Mindazonáltal egyre több házi kertben találkozni vele. A felhasználási módja nagyon változatos, hiszen már évezredek óta a dél-amerikai kultúrák részét képezi. Különösen Kolumbiában és az Andok hegységben széles körben elterjedt, mivel különösebb gondozást nem igényel. Ott jellemzően a gyógyászatban használták. Rokona a burgonyának és a paradicsomnak.
Maga az évelő növény a cserjék közé tartozik, ideális körülmények között 2,5-3 méter magasra is nőhet. Egyedi, szőrös levele miatt nem nehéz kiszúrni, ugyanis az gyakran a lila árnyalataiban pompázik. A növény elsősorban a trópusi éghajlatot kedveli, a megfelelő klímában évente többször is teremhet. A vastag, szőrős héjjal borított gyümölcs érett korában narancssárgává változik. A belsejében rendkívül lédús, zamatos, zöldes színű hús rejlik. A naranjilla egyedülálló, édes, mégis kissé savanykás, pikáns ízvilággal rendelkezik – írja a The Daily Meal.
Miért jó a naranjilla?
A naranjilla kifejezetten egészséges, hiszen magas ásványi anyag, valamint vitamintartalommal rendelkezik. Hihetetlenül gazdag C-vitaminban, káliumban, vasban és foszforban. Magas rosttartalma ráadásul az emésztőrendszerre is pozitív hatással van.
Habár magában is élvezhetjük a különleges trópusi ízeket, Latin-Amerikában frissítő jellege miatt elsősorban gyümölcslé, turmix formájában fogyasztják. Gyakran keverik süteményekbe, salátákba is. Érdekesség, de színe miatt a textiliparban is hasznosítják, méghozzá festékként.
Ma már a legtöbb hazai kertészetben beszerezhetjük a magjait. Ha kipróbálnánk a termesztését, érdemes trópusi, azaz meleg körülményeket biztosítani a növény számára. Lehetőség szerint ültessük üvegházba, ahol szabályozni tudjuk a hőmérsékletet. Megfelelő gondoskodás mellett jó eséllyel mi is megkóstolhatjuk a zamatos gyümölcsét.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Andrei Lasc / Unsplash