Megérkezett a tavasz legkorábbi vitaminbombája

2024. március 22.

Sokan gyümölcsként ismerik, pedig valójában zöldségről van szó.

Kora tavasszal, a zöldség- és gyümölcshiányos időszak végét jelző első fecske a rebarbara. Márciusban már szedhető és friss változata megjelenik a boltok polcain is. Az utóbbi időben Magyarországon is egyre kedveltebb, süteményben, salátában, levesekben, kompótban is mind gyakrabban megjelenik.

A rebarbarát sokan gyümölcsként ismerik, de nem az. Nem a növény termését fogyasztjuk ugyanis, hanem a levélnyelét. Ezért szakértők a zöldségek közé sorolják, a sóskafélék családjába tartozik. A rebarbara valóságos vitaminbomba, szinte az egész ABC megtalálható benne. Különösen sok A-, B1-, B2-, C-vitamint és niacint tartalmaz. Ásványi anyagok közül pedig legfőképpen káliumban, kalciumban, foszforban, magnéziumban, szelénben és vasban bővelkedik.

Szigorúan csak a szárrészt fogyasszuk, a levél ugyanis mérgező. Még a szárrészben is található valamennyi kalcium-oxalát, ami fokozza a vesekő képződését és a veseelégtelenség esélyét. Másik potenciális veszélye, hogy az egyébként jótékony hatású K-vitamin által gátolhatja bizonyos vérhígító gyógyszerek hatékonyságát. A mindennapi étrendbe történő beemelés előtt ezért érdemes szakemberrel konzultálni.

Címlapfotó: Junior REIS / Unsplash