A tökéletes húsvéti sonka titka: egy filléres plusz fűszer a főzőlében

2024. március 27.

Minden magyar háztartásban megtalálható, általa a családi húsvéti sonka recept szinte újjászületik.

A sonka az egyik hagyományos és leggyakrabban felszolgált húsvéti étel a magyar otthonokban. Ahány ház, annyi „tuti” beszerzési forrás és recept a megfőzéséhez. A világért sem szeretnénk senkit eltéríteni ezektől, inkább abban nyújtunk segítséget, hogy lehet még tökéletesebbé tenni a végeredményt.

Természetesen mindennek az alapja a jó helyről megvásárolt megbízható minőségű sonka. Ha ez megvan, akkor a következő lépés a főzés, azon belül pedig a legfinomabb főzőlé összeállítása. A Nosalty receptoldal szerint a hagyományos alap fűszereken túl egy-egy aprósággal alaposan felturbózhatjuk a levet. „Az ínyencek fahéjjal és csillagánizzsal tehetik ízletesebbé a sonkát. Ha még szeretnénk fokozni az ízeket: bor és ecet hozzáadásával tovább gazdagíthatjuk a végeredményt, és félúton zöldségek (gyökérzöldségek, póréhagyma) is kerülhetnek a sonka mellé.”

5-10 gramm csillagánizst 300 forintért, 20 gramm fahéjat pedig 99 forintért kapunk meg a boltokban. Ráadásul itt tényleg csak a főzőlé megbolondításáról van szó, vagyis nem is kell túlzásba vinni használatukat. Ennyit viszont mindenképpen érdemes pluszban áldozni a húsvéti sonkára, nagyon meghálálja (és az is, aki eszik belőle).

A húsvéti sonka és a bor

Talán meglepő lehet, hogy a fenti ajánlásban bor is szerepel. Ne ijedjünk meg, természetesen nincs szükség többezer forintos tételre a főzővíz ízének gazdagításához. Tökéletesen megteszi, ha például a Vince kedvező árú alap borcsomagok borai közül választunk 1-1 tételt és azokból löttyintünk egy keveset a fazékba. Ezek jó minőségű borok, a főzésen túl kortyolva is élményt nyújtanak, de nem a csúcskategóriát képviselik, cserébe árban kifejezetten kedvezőek. A borcsomagokról bővebben a linkre kattintva lehet olvasni, az alábbi kép vagy szövegdoboz bármelyikére kattintva pedig meg is rendelhetjük őket.

Nagyjából ennyi lenne tehát a tökéletes húsvéti sonka titka. Egyáltalán nem bonyolult, a végeredmény viszont önmagáért beszél. Ha mégse lenne kedvünk az ünnepek előtti rohanásban saját főzéshez, még akkor sincsen veszve semmi. A vince.hu megtalálta ugyanis 2024 legfinomabb nem otthon készülő sonkáját, ami egy többgenerációs hentes família saját receptje alapján készül.

Címlapfotó: sorel_67 / Unsplash