A tökéletes, remegő kocsonya titka egy hétköznapi, filléres fűszer

2024. január 22.

A kocsonya lelke a hús és a zöldségek mellett a bőr és egy filléres apróság, ami minden konyhában megtalálható.

A tél a kocsonya ideje. Ilyenkor Magyarország két táborra oszlik. Van, aki imádja, más meg nem kóstolna egy falatot sem. Régebben azért készítették, hogy fel tudják használni a disznóvágáskor maradt csontokat és húsokat, manapság azonban már mindent be tudunk szerezni hozzá a hentesnél is, bár kétségtelen, hogy a legjobb, ha a házi disznóvágás után, saját alapanyagokból készül – olvasható az Agroinform oldalán.

A portál azt is elárulja, hogyan lehet garantáltan remegő, vagyis tökéletes állagú kocsonyát készíteni. Mint írják manapság már nagyon sokféle húsból és zöldségből készül kocsonya. Van, aki beleteszi a malac farkát és a fülét, de a Balaton környékén azon sem szabad meglepődni, ha csirkelábat találunk benne. A lényeg, hogy rengeteg csont, porc és bőr van benne, hiszen ettől tud megdermedni, és ettől lesz igazán remegős a kocsonya. Ez azonban még nem minden. Ahhoz, hogy igazán finom és remegős legyen, nagyon fontos, hogy legalább fél kiló bőrt főzzünk bele, kevés sót használjunk, és hűvös helyiségben tartsuk.

Sok hentesnél úgynevezett kocsonya csomagot is vásárolhatunk, amelyben minden benne van, ami a tökéletes kocsonyához szükséges, mármint a hús része. A jó kocsonyához mindig minőségi hozzávalókra van szükség, hiszen az ízét a benne lévő hús és a zöldségek adják. A sertés köröm és bőr azért fontos, mert ezek kollagéntartalma adja a kocsonyás állagot.

A kocsonya egészséges is

A kocsonya nagyon egészséges. A benne található anyagok segítenek megőrizni a porcok, a csontok és a kötőszövetek egészségét. Jótékonyan hatnak a bőrre, hozzájárulnak az izomépítéshez és az immunrendszer erősítésétben is fontos szerepet játszanak. A kocsonya fehérjékben, aminosavakban gazdag, és kevés kalóriát tartalmaz. Mivel tulajdonképpen egy merő zselatin, ami pedig nagyrészt kollagén, remek haj- és körömnövesztő.

Címlapfotó: Kadir Celep / Unsplash