Elfeledett magyar süteményeket kóstolhatunk Budapest legszebb pontján
Lagzis barack, kozáksapka, havasi ház: hagyományos magyar sütemények újra felfedezve és egy kicsit felfrissítve a Zazie-ban.
Egy ország gasztronómiai öröksége a tradicionális és modern szokásokból adódik össze. Hagyományokat őrizni a 21. században sokféleképpen lehet: kutatással, szorgos munkával, az ősökkel közösen megélt élmények feldolgozásával. Annak köszönhetően pedig, hogy mindezt a mai modern konyhaművészet keretei között tudják adaptálni a séfek és a cukrászmesterek, egy teljesen új gasztrogeneráció születésének lehetünk tanúi. Ennek egyik jeles képviselője Nagy Gergő cukrászmester, aki a nemrég a MOL Campus földszintjén megnyílt Zazie Bistro & Bar desszertlapjáért felel.
A lezserül kifinomult és szemtelenül tudatos bisztró tavaly nyitotta meg kapuit hazánk legmagasabb épületének földszintjén a Kopaszi-öbölben.
A Bíró Dániel vezetésével működő konyha gasztonómiai élménypontként, igazi törzshelyként kíván jelen lenni a környék életében. Ehhez elengedhetetlen, hogy egy kicsit visszanyúljon a hagyományos, otthonos ízekhez, főételeiben és desszertjeiben egyaránt. A koncepcióhoz a tökéletes partnert Nagy Gergő személyében találta meg. A cukrászmester szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei úgy hozzák a „nagymama konyhája”-élményt, hogy egyúttal meglepnek újszerűségükkel is.
A fiatal cukrász a Dobos C. József cukrásziskolában tanult, ahonnan a Hungária Szállodába került. A nagyüzemi munka azonban nem az ő terepe volt, így lépett tovább az éttermek felé, elsőként a budai Haris Parkba. A Zazie előtt az Anantara New York Palace étterme volt az otthona. Ott szeretett bele a tányérdesszertek megalkotásába, és ezt a szakmai szerelmet teljesíti ki jelenleg Buda legújabb éttermében.
“A legszebb gyerekkori emlékeim a desszertekhez kötődnek. A legtöbb sütemény a lakodalmak alkalmával került az asztalra: például a lagzis barack, a kozáksapka, a havasi ház – sorolhatnám az édességeket, melyek lassan már falun is feledésbe merülnek. Ezeket a régi lakodalmas süteményeket szeretném feldolgozni, újra alkotni és tányérdesszert formájában megvalósítani” – avat be terveibe Nagy Gergő.
Klasszikus magyar sütemények, amik mindig jól esnek
A cukrászmester jelenleg a magyar konyha és a magyar süteménykultúra bűvöletében él. A hagyományos ízeket alkotja meg a legkorszerűbb technológiákkal és alapanyagokkal karöltve. Mindezt komoly kutató- és gyűjtőmunka előzi meg.
„Első kézből”, régi háziasszonyoktól tanulja meg az eredeti recepteket, majd modern konyhatechnológiával feldolgozva elkészíteni. A cél, hogy visszajöjjön a régről ismert íz, de vizuálisan egy szépen kidolgozott, exkluzív monodesszert jelenjen meg a tányéron. Nem véletlen tehát, hogy az állandó étlapon három igazi klasszikus, a mákos guba, a madártej és túrógombóc kapott helyet.

“Az alap mindig hagyományos, egy kis csavarral, ami nem teszi tönkre a klasszikus ízhatást, csak érdekesebbé teszi. Ez az, ami miatt a vendég újra akarja majd kóstolni. Ilyen például a mákos gubában a szilvalekvár és a szárított krémsajt. Az első falat mindig a felismerés öröméé, a második-harmadik kanál után válik érezhetővé ez az árnyalatnyi csavar, ezzel érem el, hogy ne váljon unalmassá a desszert. Ezért van a madártejben sós karamell, a túrógombócban a szezám íze, ami tökéletesen harmonizál a tejtermékekkel. Mindig jól be kell lőni az arányokat: megtalálni azt a pontot, ami még könnyen befogadható, de mégis jellegzetessé teszi a fogást” – árulja el a titkot a cukrászmester. Nagy Gergő mindent saját kezűleg készít, késztermék szóba sem jöhet, hiszen az ízek mellett arra is törekszik, hogy teljesen adalékanyag- és tartósítószer mentes desszertek kerüljenek ki a keze alól.
Címlapfotó: Zazie Bistro & Bar