chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedesszertemailfacebookfilterhalinstagrammarha-vadminusphoneplussajtsalatasearchsertesstarszarnyastengeri-eteltiktokvincewishlist-activewishlist-inactive

A paprika egyik nagyon értékes részét nem használjuk, pedig kéne

2023. december 19.

A paprika az egyik legnépszerűbb zöldségünk, egyik tartozékáról mégsem veszünk tudomást.

Számos olyan zöldségnövényünk van, melyeknek azok a részei is fogyaszthatók lennének melyek jobb esetben a komposzton, rosszabb esetben a kukában végzik. Mindez csak azért történik, mert így szoktuk meg. A minimalizált hulladékú zöldségfeldolgozásról szóló amerikai receptkönyv ezeket a lehetőségeket mutatja be. Sok olyan maradék, zöldség „hulladék” van amelyek leves alapanyagnak is jók és ezekkel amellett, hogy csökkenthetjük a pazarlást, új ízeket, textúrákat vihetünk a tányérra. Az Agrárszektor cikke többet is bemutatott közülük.

Ezek közé tartozik a paprika is, a magyarok egyik nagy kedvence. A paprikák levelei is ehetőek és ízletesek. Más az ízük az édes, vagy az erős paprikák leveleinek, de utóbbiak sem annyira csípősek, mert a csípősséget okozó kapszaicin a termés erezetében és nem a levélben koncentrálódik. A paprikalevél népszerű alapanyaga a tinola nevű filippínó levesnek, bár bizonyos kínai ételekben a paprikaleveleket dinsztelve és rántva is használják.

Címlapfotó: Anne Nygård / Unsplash