A hagyma egyik nagyon értékes részét nem használjuk, pedig 6 dologra is jó

2023. augusztus 21.

Miközben a hagyma az egyik legnépszerűbb zöldségünk, fűszerünk, egy fontos részéről nem veszünk tudomást.

A zöldségek héja szokott lenni az első dolog, amit a kukába dobunk a főzésnél (pontosabban a főzés előtti előkészületeknél). Pedig nem kéne, hogy így legyen. A vince.hu oldalon nemrég bemutattuk, mi mindenre jó például a krumplihéj. Hasonló derült most ki a hagymahéjról: egy minapi cikkében a Hamu és Gyémánt mondta el, hányféleképpen hasznosítható a hagyma külső rétege. Elöljáróban annyit mondunk: többek között festeni és komposztálni lehet vele, sőt meg is ehető.

Értékes tápanyagok a hagyma héjában

Talán furcsán hangzik, de a hagyma héja ehető (és egyébként a fokhagymáé is). Persze nem ez az első dolog, amihez nyúlnánk a konyhában, de érdemes beépíteni a receptekbe. Az ízfokozás érdekében jó ötlet lehet a héjat húsleveshez hozzáadni. Mindemellett őrölve sós pékárú tésztájába is keverhetjük evés előtt. Egy biztos: általa extra mennyiségű A-, C- és E-vitaminhoz jutunk hozzá, és számos antioxidánssal is gazdagodik a szervezetünk.

Védelem és ízfokozás a főzés során

A fent felsorolt pozitív egészségügyi hatásokon túl is számos előnnyel jár, ha megtartjuk a vöröshagyma héját főzéshez. Ha a héj a hagymán marad, a belső összetevőket is megóvjuk a főzés közben. A hagyma héja segít megvédeni az alatta lévő, törékenyebb húst a nagy hőtől. Így puhább és ízletesebb lesz a végeredmény.

Enyhíti az izomgörcsöket

A hagyma – és különösen a hagymahéj – rengeteg gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik. Áztassuk néhány percig forró vízben, majd igyuk meg a levet. Az ital segít enyhíteni az izomgörcsöket és a stresszt. Szakértők szerint érdemes is lefekvés előtt kortyolgatni a teljes testet ellazítása érdekében.

A kertben is nagyszerű a hagyma héja

A hagymahéjban (és a fokhagymahéjban) található tápanyagok nem csak az emberi szervezetre vanna jó hatással. Ahelyett, hogy a szemétbe dobnánk a héjat, komposztáljuk, és „dugjuk vissza” a földbe.

Enyhet ad a viszketésre

A fokhagyma és a hagyma héja gombaölő tulajdonságokkal is rendelkezik. Ennek következtében segít enyhíteni a viszketéssel járó bőrbetegségek, bőrirritációk tüneteit, legyen szó poloskacsípésről vagy éppen lábgombáról. A minél gyorsabb hatás érdekében áztassuk a héjat vízbe, majd a levet használjuk borogatásként.

Még festeni is lehet a héj oldatával 

Kevesen tudják, de a hagymahéjat festékanyagként is lehet használni. A vöröshagyma és lilahagyma héjából vízben felforralva olyan oldat készíthető, ami gyönyörű aranybarna árnyalatot ad a gyapjúnak, vászonnak, selyemnek.

Címlapfotó: Wilhelm Gunkel / Unsplash