A tökéletes pizza 3 ismertetőjegye a szakember szerint

2023. március 16.

Akár otthon készítjük, akár étteremben rendeljük, le tudjuk csekkolni, tökéletes pizza landolt-e a tányérunkon.

Van már jól bevált pizzatészta és pizzaszósz receptünk? (Ide kattintva elolvasható az 1800-as évek végén megalkotott eredeti tésztarecept.) Ha igen, akkor már csak a megfelelő sajt(ok) kiválasztása maradt hátra, hogy meglegyen a tökéletes pizza. Mutatjuk, mire érdemes ügyelni, ha a sajtok között válogatnánk!  

A hagyománytisztelő pizzakészítők a friss bivalymozzarellán kívül lényegében minden sajtfélét megvetnek. Vannak olyan pizzamesterek is (egyre többen), akik már megengedőbbek, és változatos sajtfajtákkal ütik fel a pizzájukat.

A pizzára kerülő sajtokban egy dolog közös: nem egyetlen fajtára támaszkodnak. Valójában a tökéletes pizzáknál a legtöbb sajtkeverék három vagy több sajt kombinációja – különböző módon felhasználva a pizza felületén. A thekitchn.com olasz szakértője, az írás mellett receptfejlesztéssel foglalkozó Patty Catalano bemutatta a legjobb ultrasajtos pizza receptet, amiben tényleg minden a sajtokról szól.

1. Egy (vagy több) friss sajt a tökéletes krémességért

A friss mozzarella a margherita pizzák koronázatlan királya. Mindazonáltal, még a legfrissebb és legjobb minőségű paradicsom és liszt mellett is, a kizárólag friss mozzarellával megpakolt pizzák gyakran laposra sikerednek.

Dobjuk fel a pizzánkat mozzarellával, egy kiskanálnyi ricottával, és egészítsük ki a keveréket egy kis kecskesajttal is. Utóbbi nagyszerű kiegészítője bármelyik pizzának. A legjobb eredmény érdekében a felsorolt sajtokat a sütés végén, de még forró állapotában adjuk hozzá a pizzához.

2. Félkemény sajt a pizza borításához

Ez az a sajtkategória, amit reszelővel tudunk aprítani. A választék bőséges – ennek megfelelően itt tudjuk igazán személyre szabni a pizzánkat. Válasszunk a sovány vagy teljes tejből készült fontina sajtok közül, de dönthetünk a provolone, a cheddar vagy a gouda sajtok mellett is – ízlés szerint.  A legjobb, ha tömbsajtot vásárlunk és magunk reszeljük frissen. (Az előre reszelteknél adalékanyagként csomósodásgátló is kerül a csomagolásba.) Ezzel a sajttal is süssük a pizzát, hogy jól ráolvadjon.

3. Kemény sajt a befejezéshez

Cikkében Patty Catalano szinte ukázba adja, nehogy eszünkbe ne jusson úgy tálalni a pizzát, hogy nem teszünk rá egy réteg kemény sajtot. A legjobb választás egy pár darab pehelykönnyű parmezán- vagy Asiago-forgács, ami megadja pizzánk tökéletes befejezését. Aprítsuk fel a választott sajtot, majd a szeleteket dobáljuk rá a pizza aranyló héjára és a már megolvadt sajtkeverékekre. Ezzel a folyamattal tökéletesitjük az ízt.

Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: Pablo Pacheco / Unsplash