Itthon is népszerű a konyha kaméleonjának nevezett szuper egészséges zöldség
Védelmet nyújt a rákos elváltozások ellen, javítja az agyműködést, hatékonyan harcol a káros szabad gyökök ellen.
A vörös káposztában lévő antociánok a flavonoidok családjába tartoznak. Az antociánok lila, kék és piros színeket eredményeznek. Az antociánok általában instabil vegyületek, érzékenyen reagálnak a környezetük pH változásaira. Vannak köztük olyanok, amelyek más színt mutatnak savas, semleges és lúgos körülmények között. A vörös káposzta éppen erre remek példa – olvasható a Magyar Mezőgazdaság cikkében.
Minden antocián más és más szerkezettel rendelkezik, ezek a konfigurációk határozzák meg, hogy a molekula hogyan lép kölcsönhatásba a fénnyel, illetve, milyen színű lesz. A vörös káposztában 15 különböző antocián keveréke található. Ez a keverék adja ki a káposzta jellegzetes színét.
A vörös káposzta és a pH
Az antociánok színét tehát a kémiai szerkezet határozza meg. Viszont ez a szerkezet rettentően érzékeny a környezet savasságára. Az alacsony pH befolyásolja, hogy hogyan rendeződnek az elektronok a molekulán belül. A szerkezeti változásoknak pedig abba van beleszólásuk, hogy milyen módon lép kapcsolatba a fénnyel. Ezek eredményeként alakulnak ki a különböző színek, illetve ez a magyarázat arra, hogy egyes antociánok akár el is veszthetik a színüket. Így tud a vörös káposzta sokféle árnyalatot felvenni, ezért is nevezik a konyha kaméleonjának.
Kettes pH körül – például ha egy kis citromlevet csorgatunk a vékonyra szeletelt vörös káposztára – rózsaszínre változik, pH 4 környékén világos lila, és pH 6 esetén ibolya, vagy sötét lila színben pompázik. Míg aztán elérkezünk a fordulóponthoz, pH 8 körül már kéknek látjuk. Tehát a káposztánk savas közegben pirosas-rózsaszínes, nagyjából semleges pH-n gyönyörű lila és lúgos körülmények között kék színű.
Az antociánok a káposzta beltartalmi értékeihez is jelentősen hozzájárulnak. Védelmet nyújtanak a rákos elváltozások ellen, javítják az agyműködést és támogatják a kardiovaszkuláris rendszer egészségét. Antioxidáns hatású vegyületekként értékes szövetségeseink a káros szabad gyökök elleni harcban. Egy vizsgálat kimutatta, hogy egyes antociánok akár kétszer akkora antioxidáns hatást is kifejthetnek, mint azonos mennyiségű C-vitamin.
Címlapfotó: Chantal Garnier / Unsplash