Szerintünk ez a legizgibb rántotta recept, pedig csak egy extra van benne
Tojás, olaj és pár csepp X-faktor. Ilyen rántotta szerintünk még nem nagyon készült Magyarországon.
A buffalo szósz és a csirke összetartoznak. A jellegzetes amerikai mártást különösen a csirkeszárnyakhoz fogyasztják előszeretettel. Amerikában nagy kedvencnek számít, a legenda szerint a szósz története az 1960-as évekre nyúlik vissza, és azóta az USA egyik legkedveltebb étele Buffalo csirkeszárny. A vajas, csípős szószt ráadásul itthon is lehet kapni, és mint kiderült, a tökéletes hozzávalója a rántottának.
A Lifehacker újságírója próbálta ki az érdekes ötletet, és ahogy arra számítani lehetett, valóban jó íze volt. Azt viszont már nem gondolta a cikk szerzője, hogy a szósz még a rántotta állagára is pozitív hatással lesz.
Az elkészítés után ugyanis váratlan dolog történt: a tojásoknak olyan rugalmas textúrája lett, mint amilyet akkor kapunk, ha extra zsiradékot, például tejszínt és sajtot adunk a rántottához. A boltban vásárolt buffalo szószok általában fűszereket, cukrokat, zsírokat, és ami a legfontosabb, sűrítőanyagokat, például xantángumit vagy kukoricakeményítőt tartalmaznak, utóbbiak egy hagyományos, vagy házilag elkészített szószban nincsenek. (Az interneten elérhető, otthonra szánt receptek általában chilit, vajat, ecetet, Worchestershire-t, cayenne borsot és fokhagymát írnak.)
A bors, a cukrok és a fűszerek bivalyerős ízt adnak a rántottának, így azt nem kell tovább fűszerezni. A sűrítőanyagok pedig a tojásfehérjét „kényeztetik”, ezáltal megakadályozzák, hogy a textúra túlságosan kemény legyen, a keményítő által pedig egy kis „kocsonyásodást” idéznek elő.
A buffalo szószos rántotta elkészítése roppant egyszerű. Fogjuk meg a kedvenc bolti mártásunkat és keverjük bele a nyers tojásba, amíg alaposan el nem oszlik. Ezután süssük meg a szokásos módon. A választott szósz erősségétől függően tojásonként fél evőkanál vagy egy teljes evőkanál elegendő. Hogy igazán átéljük a bivalyerős élményt, adjunk még hozzá pár feltétet (sajtot, kolbászt, paprikát) ízlés szerint.
„Bivalyos” rántotta
Hozzávalók
- 3 nagy tojás;
- 2 evőkanál buffalo szósz;
- 1 evőkanál apróra vágott újhagyma;
- répa és zeller felkockázva
- vaj vagy olaj a serpenyőbe
Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: amirali mirhashemian / Unsplash