A tökéletes tükörtojás titka a teáskanál

2025. január 14.

A tökéletes tükörtojás fehérje ropogós, sárgája krémesen folyós. Mostantól ezt bárki el tudja készíteni!

A tökéletes és a túlsütött tükörtojás között húzódó határvonal hajszálvékony, pláne ha nem szeretjük a megszilárdult tojássárgáját. Ha mi is azok közé tartozunk, akik szeretik, ha a fehérje picit ropogósabb, de nem akarjuk, hogy a sárgája átsüljön, nehéz dolgunk van. A The Kitchn cikke azonban elárul egy trükköt, aminek segítségével többé nem kell bajlódnunk a megfelelő állaggal. Ehhez mindössze egyetlen plusz hozzávalóra van szükség: vízre.

A legtöbb esetben akkor rontjuk el, amikor úgy döntünk, nem fordítjuk át a tojást a másik oldalára, hanem megvárjuk, míg a fehér része megsül. Általában ilyenkor történik meg az, amit nem szeretnénk, vagyis, hogy közben a sárgája is teljesen megszilárdul. Más szóval elveszti a krémes, folyós állagát, ami gyakorlatilag az egész étel lényege lenne. A legjobb megoldás, ha sütéskor egy teáskanál vizet öntünk a forró serpenyőbe, majd lefedjük azt. Az így keletkező gőz ideális környezetet teremt az egyenletes sütéshez.

Ha tehetjük, mindig tapadásmentes serpenyőt válasszunk, mivel a csúszós bevonata lehetővé teszi, hogy a kész tojást egyszerűen csak a tányérra csúsztassuk. Ha nem rendelkezünk ilyennel, használjunk öntöttvasból készült serpenyőt. A profi tükörtojás készítők azzal is tisztában vannak, mennyire fontos az üvegfedő. Az üvegfedőn át folyamatosan ellenőrizhetjük, hol tart a sütés, anélkül, hogy levennénk a tetőt.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Christian Cueni / Unsplash