Íme a tejföl, ami jobb, mint a tejföl!
A tejföl a magyarok egyik kedvence étele, fűszere, kiegészítője. Az itt bemutatott finomság letaszíthatja a trónról.
Használhatjuk csirkéhez, halakhoz, burgonyához; lényegében mindenhez, ha egy savanykás, krémes ízvilágra vágyunk. A mexikói ételekhez különösen passzol egy kis extra adalékkel. Hogy mi ez? A tejfölös szósz!
A legtöbben már ismerik, ezúttal az iamafoodblog.com oldalán jött velünk szembe egy részletes és egyszerű útmutatás a tejfölös szószról, amit most mi is megosztunk.
Tejföl felturbózva: mi is pontosan ez a tejfölös szósz?
Az, aminek hangzik: egy tejföllel készült szósz. Lényegében egy ízesített tejfölről van szó, ami egy kicsit „vagányabb” ízvilágú, mint a sima tejföl. Könnyen felhasználhatjuk az olyan ételekhez, amiknek szüksége van egy kis krémes, friss és savanykás kiegészítésre.
Miből készül?
A fő összetevője természetesen a tejföl. Ezen kívül a mártás egyszerű összetevőkből áll: fűszerek és egy kis tej a hígításhoz.
- Fokhagyma vagy fokhagymapor kis mennyiségen. Mindkettő egyaránt karakteres ízt ad a szósznak, a fokhagymapor (vagy granulátum) mellett az állaga szól. Vele egy simább textúrát kapunk.
- Pár csepp tej. Pont annyi kell hozzá, hogy önthető állagúvá váljon a mártás. Érdemes zsírosabb tejet választani, hogy megmaradjon a krémesség. Ha nincs kéznél semmilyen tej, akár egy kis vizet is használhatunk
- Só és frissen őrölt bors. Ízlés szerint sózzuk és frissen őrölt borsozzuk a szószt.
Opcionálisan hozzáadható
- Citrom- vagy limelé. Ha egy kicsit még savanykásabb ízvilágot szeretnénk, adjuk a szószhoz egy frissen facsart friss citrom vagy lime levét. Ez a verzió különösen jól illik a mexikói ételekhez.
- Hagyma. A hagymás-tejfölös ízesítésű snackek széles választéka a bizonyíték, hogy itt bizony egy nyerő párosításról van szó, legyen szó vékonyra szeletelt vörös- vagy metélőhagymáról. Adagoljuk a hagymát ízlés szerint: keverjük a mártásba, vagy a végén szórjuk meg vele.
Mi mellé tálalhatjuk?
Felsorolni is nehéz, de íme néhány tipp:
- paprikás csirke,
- fűszeres csirkeszárny,
- lazac,
- steak,
- taco,
- tostadas,
- sült krumpli,
- bélszín,
- chilaquiles,
- lasagne,
- enchiladas,
- tortilla.
Mégis, ha csak egyet lehetne választani, mi most valószínűleg ezt a remek tojásételt készítenénk el a tejfölös mártáshoz.
Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: Regina Barker / Unsplash