Íme a tejföl, ami jobb, mint a tejföl!

2023. január 30.

A tejföl a magyarok egyik kedvence étele, fűszere, kiegészítője. Az itt bemutatott finomság letaszíthatja a trónról.

Használhatjuk csirkéhez, halakhoz, burgonyához; lényegében mindenhez, ha egy savanykás, krémes ízvilágra vágyunk. A mexikói ételekhez különösen passzol egy kis extra adalékkel. Hogy mi ez? A tejfölös szósz!

A legtöbben már ismerik, ezúttal az iamafoodblog.com oldalán jött velünk szembe egy részletes és egyszerű útmutatás a tejfölös szószról, amit most mi is megosztunk.

Tejföl felturbózva: mi is pontosan ez a tejfölös szósz?

Az, aminek hangzik: egy tejföllel készült szósz. Lényegében egy ízesített tejfölről van szó, ami egy kicsit „vagányabb” ízvilágú, mint a sima tejföl. Könnyen felhasználhatjuk az olyan ételekhez, amiknek szüksége van egy kis krémes, friss és savanykás kiegészítésre.

Miből készül?

A fő összetevője természetesen a tejföl. Ezen kívül a mártás egyszerű összetevőkből áll: fűszerek és egy kis tej a hígításhoz.

  • Fokhagyma vagy fokhagymapor kis mennyiségen. Mindkettő egyaránt karakteres ízt ad a szósznak, a fokhagymapor (vagy granulátum) mellett az állaga szól. Vele egy simább textúrát kapunk.
  • Pár csepp tej. Pont annyi kell hozzá, hogy önthető állagúvá váljon a mártás. Érdemes zsírosabb tejet választani, hogy megmaradjon a krémesség. Ha nincs kéznél semmilyen tej, akár egy kis vizet is használhatunk
  • Só és frissen őrölt bors. Ízlés szerint sózzuk és frissen őrölt borsozzuk a szószt.

Opcionálisan hozzáadható

  • Citrom- vagy limelé. Ha egy kicsit még savanykásabb ízvilágot szeretnénk, adjuk a szószhoz egy frissen facsart friss citrom vagy lime levét. Ez a verzió különösen jól illik a mexikói ételekhez.
  • Hagyma. A hagymás-tejfölös ízesítésű snackek széles választéka a bizonyíték, hogy itt bizony egy nyerő párosításról van szó, legyen szó vékonyra szeletelt vörös- vagy metélőhagymáról. Adagoljuk a hagymát ízlés szerint: keverjük a mártásba, vagy a végén szórjuk meg vele.

Mi mellé tálalhatjuk?

Felsorolni is nehéz, de íme néhány tipp:

  • paprikás csirke,
  • fűszeres csirkeszárny,
  • lazac,
  • steak,
  • taco,
  • tostadas,
  • sült krumpli,
  • bélszín,
  • chilaquiles,
  • lasagne,
  • enchiladas,
  • tortilla.

Mégis, ha csak egyet lehetne választani, mi most valószínűleg ezt a remek tojásételt készítenénk el a tejfölös mártáshoz.

Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: Regina Barker / Unsplash