Erre a magyar településre biztosan érdemes Húsvét idején ellátogatni

2023. március 30.

Húsvét a javából: hagyományőrző mulatság, locsolkodás, tánc, gyerekfoglalkozások, kalácssütés, gasztroudvar.

Hagyományőrző húsvéti mulatságot tartanak a Tisza-parti városban, Csongrádon április 9-én, vasárnap. A húsvét a településen délelőtt kezdődik a Nagyboldogasszony-templomban ünnepi szentmisével és ételszenteléssel. A templom előtti téren az Árendás Néptáncegyüttes táncosai a Sergő Zenekarral a természetmegújulását jelképező zöldág-járás táncot mutatnak be, Gulyás László vezényletével.

A délutáni program 14 órakor a belvárosi Szent Rókus templomban folytatódik ételszenteléssel. Ezt követően a Tisza-gáton vonulnak énekelve a legények és a közönség, hogy a belvárosi házakban a húsvéti hagyományokhoz hűen meglocsolják a leányokat. A belvárosi házakban az Alföld néptáncegyüttes csapata is közreműködik, mint a leányok szülei. A hagyományos locsolkodás első helyszíne a halászház (Ék u. 1.). Ezután az Öregvár utcában lévő mesteremberek portáit látogatják sorba.

Fotó: Révész Gábor

A kézműves házakban más-más hagyományőrző programmal készülnek.  A gyerekek népi játékokat próbálhatnak ki a játszótéren. Gólyalábasok is mókáznak a vendégek között. Aki megéhezne, finom ételekkel tömheti degeszre magát a „gasztroudvarban”.

Megtekinthetnek a résztvevők kézműves bemutatót, táncházban rophatják a talpalávalót, kalácssütésen ügyeskedhetnek és természetesen nyuszi simogató sarok is várja a legkisebbeket.

Kádár Ferkó Fotószínháza a korabeli ruhákba öltözött vendégekről készít ingyenesen fotókat.

Címlapfotó: Révész Gábor