Michelin kalauz: nagy változás jön, Magyarországot is érinti

2023. november 05.

A tervek szerint 2024-ben társat kap a vendéglátóhelyeket értékelő Michelin kalauz.

Immár hivatalos: a világ első számú gasztroiránytűjének számító Michelin kalauz már nemcsak az éttermeket, hanem a szállodákat is értékelni fogja. A Michelin-kulcs létrehozásával a szervezet döntéshozóinak célja, hogy az utazóknak lehetőségük legyen egy megbízható forrásból arról is tájékozódni, melyek a kiemelkedő élményt és szolgálatást nyújtó szálláshelyek.

A Michelin-kulcsot és a hozzá tartozó értékelési rendszert 2024-ben tervezik bevezetni. Az első szállodakalauzt a vizsgálóbiztosok négyéves munkája előzi meg összesen 120 országban. A legmagasabb elismerést – az éttermekhez hasonlóan – olyan szálláshelyek kaphatják majd meg, melyek minőségi szolgáltatásaikból adódóan már önmagukban is megérnek egy kirándulást – tájékoztat az újításról a Drive.

A Michelin-kulcs megvalósításához vezető út tulajdonképpen egy reakció volt a piacon tapasztalható szabványosításra. A minősítéssel a Michelin olyan szálláshelyekre akarja felhívni az utazók figyelmét, melyek több területen (például építészet, dekoráció, karakter, illetve a szolgáltatások) is kimagasló teljesítményt tudnak nyújtani.

„Reflektorfénybe szeretnénk helyezni a tehetséget, a kiválóság iránti elköteleződést, a remek kiszolgálást, a hangulatot és persze az egyediséget” – idézi a Forbes cikke Gwendal Poullennecet, a Michelin-kalauz nemzetközi igazgatóját. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

MICHELIN Guide (official) (@michelinguide) által megosztott bejegyzés

Michelin kalauz szállodáknak

Az új Michelin kalauz három területen szeretné segíteni az utazókat. Egyrészt a kulccsal olyan szállásokra szeretné irányítani az utazókat, melyek sokkal többet tudnak nyújtani, mint pusztán egy szoba, amiben átaludhatják az éjszakát. Másrészt – a csillaggal együtt – lehetőséget nyújtana arra, hogy a gasztronómiai utazásokat egy igazán emlékezetes szállodai tartózkodás tegye teljesse. Végezetül abban szeretne segíteni, hogy a leendő vendégek egyetlen független platformon tudják kiválasztani, lefoglalni és véleményezni a szálláshelyeket.

A Michelin-kalauz öt kategóriában fogja értékelni a szálláshelyeket:

  1. Önálló célpont: a hotel nagyban hozzájárul az adott desztináció élményeihez
  2. Egyedi építészet és belsőépítészet
  3. A szolgáltatások és a karbantartás minősége és egyenletessége
  4. A létesítmény egyediségét tükröző karakter
  5. A kínált élmény és a fizetett ár közti összhang

Az értékelések hasonló módon fognak zajlani, mint a Michelin-csillagok esetébe. A szállodákat 25, különböző nemzetiségű és életkorú vizsgálóbiztos fogja „titokban” meglátogatni.

„A Michelin kalauz anno azért jött létre, hogy lehetőséget adjon az utazóknak a felfedezésre, illetve, hogy segítse őket a helyes döntések meghozatalában egy olyan időben, amikor még hiányoztak az ilyen jellegű, megbízható információk – mondta Poullennec a Michelin-kulcs bejelentése során. – Ma viszont információk tömegével találkoznak. Szeretnénk, ha a továbbiakban ez az új platform szolgálna igazodási pontként számukra.

Arról természetesen még korai beszélni, a hazai éttermeket értékelő magyar Michelin Guide-hoz hasonlóan lesz-e a magyar szálláshelyeket bemutató magyar szállodai kalauz is.

Címlapfotó: Jametlene Reskp / Unsplash