Így készíthető mennyei rizottó gyorsan a mikróban

2023. június 03.

A mikrohullámú sütőt többnyire a maradékok melegítésére használjuk, pedig főzni is lehet benne, nem is akármit. Ezért a mikrós rizottó receptért az egész család odalesz!

A rizottó egyike azoknak az ételeknek, amik szerényebb összetevőlistájuk ellenére is abszolút elegánsnak hatnak. Alapvetően rizsből, húsléből, borból, sajtból és vajból készül. Igaz, az alaprecept végtelen számú további hozzávalóval (fűszerek, zöldségek, húsok) tovább gazdagítható. Krémes, sűrű állaga elvileg egy lassú főzési folyamat és az állandó kevergetés eredménye. A food52 mikrós verziója pont ezt, a hagyományos recept legmunkásabb részét iktatja ki, miközben egy teljesen értékelhető végeredmény születik.

A mikrós változat legnagyobb kihívása a megfelelő edény megtalálása lesz. Egy mikrózható, 2-3 liter térfogatú edényre lesz szükség. A legjobb, ha fedő is tartozik hozzá, igaz ez sütőfóliával pótolható. Az alábbi utasítások 1000 wattos mikrohullámú sütőhöz lettek igazítva, szükségszerűen adjunk hozzá vagy vegyünk el „főzési időből”, ha a készülék teljesítménye eltér ettől.

Mikrós rizottó

Hozzávalók

  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 közepes mogyoróhagyma, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 185 gramm arborio rizs
  • 1 csipet sáfrány
  • ½ teáskanál só
  • fél liter csirke vagy zöldség alaplé, elosztva
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 evőkanál vaj
  • 60 gramm finomra reszelt parmezán sajt

Így készül

  1. Egy közepes méretű lábasban forraljuk fel az alaplét, majd vegyük a hőfokot alacsonyra.
  2. Egy közepes serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Amikor az olaj felforrósodott, adjuk hozzá a fokhagymát és a mogyoróhagymát. Gyakori kevergetés mellett főzzük, amíg a mogyoróhagyma megpuhul és áttetszővé válik. Adjuk hozzá a rizst, a sáfrányt és a sót, és pirítsuk 1 percig, gyakran kevergetve.
  3. Tegyük át a megpirított hagymás rizst egy 2-3 literes, mikrohullámú sütőben használható edénybe. Terítsük el egyenletesen az edény alján és adjunk hozzá 2 deciliter forró alaplét. Fedjük le az edényt egy fedővel vagy fóliával. (Ha fóliát használunk, szúrjunk bele néhány apró lyukat, hogy a gőz ki tudjon jönni.) Mikrózzuk magas fokozaton 5 percig.
  4. Óvatosan keverjük bele a fehérbort. Ha a bor hideg, egy külön csészében 20-30 másodpercig mikrózzuk, mielőtt a rizottóhoz adjuk. A bor hozzáadása után az egészet mikrózzuk lefedve 10 percig. Ellenőrizzük a rizs állagát − al dentének kell lennie. Ha még mindig ropogós, további 1-2 percig mikrózzuk.
  5. Amíg az edény forró, keverjük bele apránként a maradék alaplét, amíg a rizottó krémes nem lesz. Lehet, hogy nem lesz szükség az egészre. (Bár ahogy a rizottót állni hagyjuk, tovább szívja magába a folyadékot, így később még egy keveset adhatunk hozzá.) Keverjük bele a vajat és a sajtot, és már tálalhatjuk is. A maradékot lefedve a hűtőszekrényben 3 napig tárolhatjuk.

Címlapfotó: Stefan Schauberger / Unsplash