5 hűsítő balatoni bor a nyárra a Vince ajánlásával

2024. július 03.

5 friss és szuper balatoni bor a meleg nyári napokra – természetesen nem csak a Balaton partjára.

A Vince szerkesztőségének tagjai ezúttal egy nyárra hangolt ajánlóval kívánnak az olvasóknak kedveskedni. Öt szuper, kipróbált balatoni bort ajánlunk a fehértől, a buborékoson át egészen a vörösig.

Ertl Flóra, Vince márkaigazgató: Figula Sóskút Olaszrizling 2023

Egy meleg nyári napon a Balatonnál kevés jobb tevékenység létezik, mint hogy az ember befekszik a nyugágyba egy jó könyvvel a mandulafák árnyékában és az elmélkedés mellé egy jól behűtött balatoni olaszrizlinget kortyolgat. Azt hiszem, nincs nagyobb kedvencem a Figula Sóskút olaszrizlingnél. Évek óta elképzelhetetlen a nyári borozás nélküle. Megkerülhetetlen, összetéveszthetetlen, hibátlan. Nem csoda, hogy olvasóink is töretlenül szavaznak neki bizalmat a Vince Gálán, már több éve. Szeretettel ajánlom mindenkinek ezt az 50 éves tőkékről szüretelt, köves-meszes jellegű, zöld körtés jegyekkel megáldott nedűt; az élmény egészen biztosan garantált!

Ivett Vancsik, Főszerkesztő, Vince Magazin: Petrányi Harmatcsepp 2023

Illatos szőlőfajta plusz sok buborék – nálam ez a tökéletes nyári frissítő sikerreceptje. A Petrányi Pince birtokválogatás olaszrizlingje a Vince magazin júliusi tesztjén ötcsillagos minősítést kapott; most azonban egy másik borukat szeretném a forró júliusi napokra ajánlani. A sárgamuskotályra épülő, traminivel fűszerezett Harmatcsepp gyöngyözőbor már üde illatával is elcsábít; a hűs, élénk és bizsergető korty pedig garantáltan mosolyt csal az arcunkra. Ha Csopakon járunk, üljünk le a Petrányi Borteraszon, válasszunk a megújult étlapról a borunk mellé egy ínycsiklandó fogást, és ne számoljuk se a kalóriákat, se a perceket, csak adjuk át magunkat az élvezeteknek.

Tiefenthaler Eszter, szerkesztő, Vince Magazin: Sabar Kéknyelű 2022

Lényegében csak Badacsony környékén lehet találkozni a kéknyelű fajtával, már csak emiatt is igazi balatoni bor. Az én kedvencem a Sabar Borházból érkezik, amely a Káptalantóti határában emelkedő Sabar-hegyről kapta a nevét. A Balaton-felvidéken autózva ritkán tudok úgy elmenni Ádám Gábor borászatának a közelében, hogy ne kanyarodjak fel hozzájuk, csodás a panoráma a teraszukról, és mindig barátságos a fogadtatás, esténként zenés programokat is tartanak. A kéknyelűjük szikár és közben gyümölcsös is, jól passzol a könnyű nyári fogásokhoz.

Nagy Beatrix Viktória, Sales asszisztens, a Vince Magazin munkatársa: Androsics Zenit 2022

Balatoniként kifejezetten nehéz egy borászatot kiemelnem, így a választásom egy kevésbé ismert pincészetre esett. A déli parton 2021-óta készíti borait Androsics Ferenc, az általa készített zenit tételt ajánlanám, jelenleg a 2022-es évjárat van forgalomban, az új évjárat pedig már palackozás alatt. Üde, bodzás-virágos illat, jó savakkal, remek nyári választás. Ha pedig a déli parton jártok bátran nézzetek be hozzájuk, kérjetek egy pohár bort és élvezzétek a kilátást!

Geri Ádám, felelős szerkesztő, vince.hu: Bujdosó Kalóz Kékfrankos 2022

Egy kakukktojás kolléganőim ajánlásai között, a balatonlellei Bujdosó Pincészet kékfrankosa azonban ékes bizonyítéka annak, hogy létezik nyári vörösbor. A fiatal ültetvényről származó alapanyag fiatalos borrá vált a borász kezei között. Illatában a fajtára jellemző meggy és cseresznye minden mennyiségben. Kortyolva azt érezzük, szinte bele is harapunk mindezekbe a gyümölcsökbe. Könnyed, kerek, barátságos bor, lehűtve nagyon itatja magát a legforróbb napokon is.

Címlapfotó: Zan Lazarevic / Unsplash