A torta, ami miatt évente több ezren zarándokolnak Olaszországba

2023. május 05.

Minden földi jó megtalálható az egyik leghíresebb olasz torta receptjében, aminek az eredeti receptjét a mai napig féltve őrzik.

Lehet egy torta egy város szimbóluma? Igen, ha Torta Barozzi a neve. A csokoládéval és kávéval készülő finomság 1886 óta büszkesége a Modena tartománybeli Vignola városának. Évente több ezer ínyenc érkezik, hogy megkóstolja a Pasticceria Gollini specialitását.

Eugenio Gollini nevéhez kötik a Torta Barozzi születését. A cukrászmester 1886-ban sütötte meg először a „fekete tortát”, ami a csokoládés desszertekkel való többéves kísérletezésének eredménye volt. Az azóta a cukrászat történelemkönyvébe stabilan bevésődött nevet 1907-ben adták neki, Vignola legnevesebb polgára, Jacopo Barozzi születésének 400. évfordulója alkalmából. Gollini akkor döntött úgy, hogy a tortát a híres építésznek ajánlja. A Torta Barozzi 1948-ban bejegyzett védjegy vált.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Il Club delle Ricette (@ilclubdellericette) által megosztott bejegyzés

A népszerű cukrászda, a Pasticceria Gollini még mindig Vignolában, a Piazza Garibaldi árkádjai alatt működik. A „feltaláló” dédunokái, Franca és Paola vezetik, ők őrzik a desszert receptjét és elkészítésének titkait. Sok cukrász, aki kóstolta, állítja, hogy nehéz elmagyarázni azt az örömöt és ízélményt, amit egy szelet Torta Barozzi adhat.

Tolsztoj és az olasz torta

Michele Serra olasz író szerint a Torta Barozzi megfelelő leírásához legalább Tolsztojnak kéne lennie, hogy átadja a desszert okozta extázist. Az íze intenzív, szinte fűszeres és kevésbé édes, mint azt várnánk. A textúra nedves, a falat elolvad a szájban. Mindeközben a sütemény maga, ha helyesen vágjuk, porciózva is rendkívül tömör marad.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

torta Barozzi (@pasticceriagollini) által megosztott bejegyzés

Ha rákeresünk az interneten a Torta Barozzira, receptek tucatjaival találhatjuk szembe magunkat. Az eredeti leírás azonban a Pasticceria Gollini féltve őrzött titka marad. Az alapanyagokat viszont könnyű beszerezni. Csupán étcsokoládé, mandula, mogyoró, tojás, vaj és cukor kell hozzá. Liszt nincs benne, a Torta Barozzi gluténmentes.

A süteményt különböző kiszerelésekben árulják. Az eredeti téglalap alakú, körülbelül 400 gramm tömegű, 25 euróba (nagyjából 10 ezer forint) kerül. A kerek Barozzine mellett 700, 900 vagy akár 1200 grammos adagok is léteznek. 100 grammonként hozzávetőlegesen 3500 forintot kérnek el.

Címlapfotó: Ranjith Alingal / Unsplash