chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedesszertemailfacebookfilterhalinstagrammarha-vadminusphoneplussajtsalatasearchsertesstarszarnyastengeri-eteltiktokvincewishlist-activewishlist-inactive

Gasztronyaralás: 7 legjobb étel Spanyolország tájairól

2023. augusztus 18.

Spanyolország konyhai történelmét az intenzív színek, a tradicionális fűszerezés és persze a tengeri étkek felhasználásának évszázados hagyománya teszi változatossá.

Spanyolország gasztronómiai szempontból is több régióra osztható. Ezeken a területeken eltérő módon fejlődött a konyhaművészet, így minden régiónak megvannak a sajátosságai. Északon, Asturias és Galícia tartományait a tengeri herkentyűk és a különböző szószok dominálják, de ezen a környéken készül a híres cabrales kéksajt is. Andalúziából származik a hideg, paradicsomos leves, a gazpacho,  és itt használják a legtöbb olívaolajat. Az andalúzok előszeretettel fogyasztanak Serrano vagy Iberico sonkát is. Valencia térségében gyakran találkozhatunk olyan rizses fogásokkal, mint a paella, az ország középső vidékét pedig a pörköltes, húsos ételek jellemzik. A thespanishradish összegyűjtött pár autentikus spanyol ételt, melyekkel könnyen mediterrán hangulatot varázsolhatunk magunknak és szeretteinknek.

Patatas Bravas

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Luminarias Restaurant (@luminariaseats) által megosztott bejegyzés

A patatas bravas magyarul annyit jelent, mint fűszeres, csípős krumpli. Az egyszerű ételhez mindössze burgonyára, olívaolajra és a bravas fűszerkeverékre van szükségünk. Ez olívaolajból, csípős füstölt pirospaprikából, édes füstölt pirospaprikából, sóból, lisztből és csirke alapléből készül.

Paella

paella, rizs, kagyló, rák
Fotó: Colin + Meg / Unsplash

Ha a spanyol konyhára gondolunk, sokunknak a paella ugrik be először. A valenciai eredetű rizses ételt általában tengeri herkentyűkből, csirkéből vagy nyúlhúsból készítik. A rizst persze többek között olyan zöldségekkel egészítik ki, mint a borsó és a kaliforniai paprika. A jellegzetes ízekért pedig a sáfrány és a paprika felel. A hagyományos recepthez fehérbort és házilag készült tengeri alaplevet használnak, utóbbit helyettesíthetjük akár csirke alaplével.

Gazpacho

piros leves tányérban felülnézetből
Fotó: Ella Olsson / Unsplash

A Spanyolország déli részéről származó gazpacho tökéletes a forró nyári hónapokra. Ez a hideg, paradicsomalapú leves egy könnyen elkészíthető fogás. Mindössze paradicsom, uborka, hagyma, fokhagyma, olívaolaj, paprika, fehérbor és só kell hozzá. Az északi területeken gyakran egészítik ki édes paprikával és köménnyel, de mindegyik verzió egy igazán frissítő levessel ajándékoz meg minket.

Pulpo a la gallega

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mihai Munteanu (@chefmunti) által megosztott bejegyzés

A galíciai pulpo a la gallega egy polipból készült étel. Számos verziójával találkozhatunk a tengerhez közeli területeken. Hogy melyik a hagyományos elkészítési módja, valószínűleg örökké vitatott marad, egy viszont biztos: az egyik legnépszerűbb módszer szerint a polipot háromszor kell belemeríteni a forró vízbe, hogy igazán megpuhuljon a húsa. A fogást általában vékony karikákra vágott, hagymában gazdag krumpliszeleteken tálalják, amiket édes füstölt paprikával, tengeri sóval és persze olívaolajjal fűszereznek.

Gambas al ajolli

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Boqueria (@boqueria) által megosztott bejegyzés

A garnélából készült gambas al ajollit általában az ország déli-középső részén tapasként fogyasztják. Mindazonáltal Madridban nem ritka, hogy nagyobb adagokban is megkóstolhatjuk. Ez a fogás sem túl bonyolult. A garnélákon kívül jó sok fokhagymára, chilipehelyre és esetlegesen egy kis sherryre van csupán szükségünk. A spanyolok jellemzően vörösbor társaságában élvezik ezt a szívmelengető előételt.

Crema Catalana

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Betty Bossi Rezepte & Küchenhelfer (@bettybossi.ch) által megosztott bejegyzés

A spanyol konyhára gondolva nem feltétlen a desszertek jutnak az emberek eszébe. Van azonban egy fantasztikusan krémes, a créme brulée-hez hasonlító desszert, amit mindenképpen érdemes kipróbálni. A két desszert bár nagyon hasonlít, a crema catalana tejszín helyett kizárólag tejből készül. Az édességet naracs- és citromhéjjal, valamilyen gyümölccsel (például: málna) és egy kis fahéjjal készítik.

Churros con Chocolate

kézben barna édesség, rajta csokoládészósz
Fotó: Albany Capture / Unsplash

Ha édességekről beszélünk, semmiképpen sem hagyhatjuk ki az egyik legnépszerűbb spanyol nassolnivalót, a churrost. Ez a desszert annyira népszerű, hogy Spanyolország minden területén megtalálható. A hagyományos recepthez csak forró olaj, cukor, liszt, tojás és fahéj szükséges – na meg persze étcsokoládé és tej a fenomenális csokiszószhoz.

Címlapfotó: Kaitlin Dowis / Unsplash